Медия без
политическа реклама

Радев обвини управляващите, че търсят служебна изборна победа

Президентът наложи вето на предизвикалите скандали в парламента промени в Изборния кодекс

28 Септ. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Президентът Румен Радев ще върне за повторно обсъждане в Народното събрание някои от промените в Изборния кодекс, които управляващите прокараха през парламента. Това съобщи самият държавен глава в специално обръщение към гражданите.

Основният му мотив е, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" се опитват да постигнат служебна победа на предстоящите парламентарни избори чрез законовите поправки.

Радев напомни за продължаващите граждански протести и упоритият отказ на правителството да се съобрази с искането им за оставка. "Изборите са фундаментът на всяка демокрация ... Отказът на властта да чуе гласа на гражданството удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години", посочи той. По думите му същата цел преследват и промените в Изборния кодекс.

Основен проблем според държавния глава се явява заложената от управляващите възможност в закона да се гласува и с хартиени бюлетини, и с машини, което обезсмисля машинния вот. "Тези решения трудно могат да се обяснят с друго освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите", смята президентът.

Като бягство от отговорност той определи решението на парламента да прехвърли върху Централната избирателна комисия (ЦИК) задачите по придобиването на хилядите устройства за гласуване и цялата организация на машинния вот.

Държавният глава се противопостави и на приетата промяна в закона за референдумите, която позволява чрез национални допитвания да бъдат решавани въпроси от компетентността на Велико Народно събрание (ВНС). По думите му така неоправдано се смесват две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт. "Сама за себе си такава промяна очевидно не създава реален ефект от гражданското участие в референдум по такива въпроси, а само залага несигурност и непредвидимост при евентуалното му провеждане", изтъкна Радев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата