Медия без
политическа реклама

Гласоподавателите ще избират между машини и хартия на изборите

Борисов е указал на ГЕРБ да създадат хаос с промените в Изборния кодекс, за да могат да фалшифицират вота, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

С дълбок разлом между управляващите и опозицията премина дебатът по окончателното приемане на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ. По искане на управляващата партия парламентът прие, че гласуването на предстоящите избори ще се проведе и с хартиени бюлетини, и с машини – каквото пожелае избирателят. От ДПС, които наскоро поискаха оставката на правителството, направо обвиниха управляващите, че се готвят да фалшифицират предстоящия парламентарен вот.

ХИБРИДНАТА СИСТЕМА НА ГЛАСУВАНЕ

От ГЕРБ отчетоха тази своеобразна хибридна система – хартия и устройства – като удачен подход в ерата на COVID-19. „В условията на извънредна епидемична обстановка, когато машината наистина може са се повреди от средствата за дезинфекция – това е твърдение на технически експерти, с които сме се информирали по отношение на машинното гласуване, трябва да дадем възможност на гражданите да упражнят своето право на вот чрез хартиена бюлетина“, обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Собствена версия за нуждата от хартия и бюлетини разви и Цвета Караянчева – председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ. „Какво правим, ако една машина в някое отдалечено селце се развали? Откъде ще намерим друга и колко време ще ни бъде необходимо, за да продължи изборният процес? ... Второ, имаме машина в изборна секция, влиза възрастна дама, която трудно се справя с гласуването. Блокира машината, не може да се оправи в продължение на 10-15 минути – кой ще й помогне, къде отива тайната на вота? Защо да лишаваме българските граждани от възможността да избират? Който иска ще гласува на машина, който иска – с хартия ... На банкомата човек има целия ден. Само че пред изборната урна чакат още 50-60 човека“, каза Караянчева.

Въпреки хвалбите на управляващите, че въвеждат навсякъде машинно гласуване, това е невярно. Устройства няма да има в секциите в чужбина, както и в онези, в които право на глас имат по-малко от 300 избиратели. От машините няма да могат да се възползват и онези граждани, които гласуват с подвижни избирателни кутии, или в болници, старчески домове и други специализирани социални институции.

НЕДОВОЛНАТА ОПОЗИЦИЯ

От БСП възприеха това като поредното отлагане на преминаването към изцяло машинно гласуване, което според социалистите би разрешило в значителна степен проблемите с невалидните гласове, сгрешените протоколи на избирателните комисии и др. От друга страна, употребата и на двата метода на гласуване ще причини хаос в работата на и без това слабо подготвената изборна администрация, посочиха от опозицията.

Мотивите на левицата споделиха и от ДПС, които директно обявиха, че премиерът Бойко Борисов се опитва да си подсигури служебна победа чрез манипулации. "Да го кажем с име - Бойко Борисов подготвя фалшификацията на следващите избори", обяви от трибуната депутатът от движението Хамид Хамид. "Аз се надявам да имате много сериозни доказателства като юрист за това, което току-що казахте", пресече го Емил Христов от ГЕРБ, който водеше заседанието. На тази реплика Хамид замълча.

Малко по-късно обаче лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ показа, че Хамид не се е изпуснал случайно, а думите му всъщност са официалната партийна позиция по въпроса. „На ГЕРБ най-вероятно председателят й Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос с тези промени, за да може за пореден път да има възможности за фалшифициране на изборите“, заяви Карадайъ.

СЪПРОТИВАТА ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА

Рано сутринта граждани, предвождани от бившия омбудсман Мая Манолова, протестираха срещу промените в кодекса. Манолова изрази опасения, че поправките ще позволят изборни манипулации. "Отчитането с машина ще е чрез контролните разписки или разписките от машините, а не чист и ясен протокол, каквато е целта на машинното гласуване. Човешка ръка ще пише протоколите, което дава възможност за манипулация и фалшификация на вота. Променят се и протоколите, за да се заменят следите от фалшифициране на избори", коментира политикът.

КАКВО ОЩЕ СЕ ПРОМЕНЯ

По настояване на управляващите беше изрично записано, че ЦИК възлага на държавната фирма „Информационно обслужване“ да се занимава с компютърната обработка на данните от гласуването. Социалистите разкритикуваха разпоредбата като узаконяване на симбиозата между изборната администрация и държавното дружество, в чиято управа ГЕРБ има свои представители.

КАКВО ОТПАДНА

Под натиска на неправителствени организации депутатите от ГЕРБ се отказаха от опита си да отнемат правото на наблюдателите в избирателните секции да извършват одит и проверка на устройствата за гласуване.

От ГЕРБ оттеглиха подкрепата си от идеята избирателни секции да не се образуват в страни, където българските посолства или консулства са прекратили своята дейност. В полза на предложението лобираха силно от външното ни министерство. Управляващите обаче се отказаха от него с мотива, че не бива да се ограничава правото на глас на сънародниците ни зад граница.

Не успяха да прокарат основното си предложение от ВМРО – да се премахнат поредните номера на изборните участници в бюлетините, а да останат само имената. Хората на Красимир Каракачанов се обосноваха, че така ще се ограничи влиянието на купения и корпоративен вот, който според тях разчита на неграмотни избиратели. Опонентите на идеята обаче я отхвърлиха като опит да се въведе скрит образователен ценз.

КАКВО ПРЕДСТОИ

Дебатите приключиха преждевременно - към 16 часа следобеда по предложение на ГЕРБ, и ще продължат в четвъртък. Вероятно управляващите се притесниха от предстоящите протести, за които предварително се разбра, че също ще преминат под лозунга за готвени манипулации на изборите.

Последвайте ни и в google news бутон