Quantcast
ЦИК и „Сиела Норма” отново се ожесточиха едни срещу други | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ЦИК и „Сиела Норма” отново се ожесточиха едни срещу други

Всяка страна се оплаква, че другата я „притиска до стената” за машинното гласуване
Обновена
2 435
 Илияна Кирилова
Говорителите на ЦИК Цветозар Томов и Росица Матева.

Публичният конфликт между Централната избирателна комисия (ЦИК) и фирмата „Сиела Норма” отново припламна. В началото на юни търговското дружество отказа да участва в обществената поръчка за допълнителни машини за гласуване, защото сметна, че парите, които държавата му предлага са прекалено малко. Сега доставчикът негодува и от условията, които изборните комисари му предлагат по договор за техническо и логистично обслужване на машинното гласуване, и модифициране на софтуера на устройствата. Този договор засяга предстоящите избори – частичния вот на 27 юни и парламентарния вот на 11 юли.

Обществената поръчка по изброените по-горе дейности, която е с максимална стойност 4 350 000 лв., беше възложена на „Сиела Норма” чрез директно договаряне, а не с конкурс. Законът за обществените поръчки позволява подобна процедура при екстрени обстоятелства, а членовете на ЦИК обясниха, че се намират в такива - спешна нужда от определени услуги и никакво време да се търсят, разглеждат и класират оферти. Затова избраха "Сиела Норма", с която са работили досега, и поканиха търговците да подпишат договора на 15 юни. Това обаче не се случи.

"Сиела Норма": Да ни освободят от тази тегоба!

Оказа се, че във фирмата смятат предлаганите им условия за прекалено тежки. „Договорът е толкова тежък, че съм склонен, ако някой има желание, да се обади днес в офиса и да го поеме”, драматично обяви управителят на дружеството Веселин Тодоров пред БНР в четвъртък. От думите му се разбра, че го плашат наказателните клаузи при евентуални нарушения на договора, заради които фирмата можело да претърпи загуби.

Тодоров заяви, че ще се водят допълнителни преговори с ЦИК, и се ожали, че той и подчинените му се чувствали „притиснати до стената”. А накрая изплака: „Нас да ни освободят от тази тегоба и да не бъдем повече тормозени с тези задължения.”

ЦИК се гневи: Нито подписват договора, нито се отказват от него

От ЦИК посрещнаха интервюто му с раздразнение и негодувание. Говорителят на комисията Цветозар Томов отбеляза, че управителят на „Сиела Норма” се държи сякаш някой го принуждава да сключи договора. „По-скоро притисната до стената е ЦИК, защото й предстои да организира избори и трябва да намери изпълнител за извършването на тези услуги, свързани с подготовката на софтуера и логистиката на изборите, без които не би могло да се проведе машинно гласуване”, посочи той. И допълни, че ако фирмата не е желаела да участва в процедурата, ЦИК е могла да потърси други варианти.

„Едновременно да кандидатстваш, да си привилегирован участник в една открита процедура по силата на ред обстоятелства, включително това, че досега „Сиела Норма” е печелила всички конкурси, обявявани от ЦИК, и в същото време да се оплакваш колко неизгоден за теб е този договор, е поведение, което съдържа в себе си двоен стандарт. Ако „Сиела Норма” не желае да подпише договора и иска да е почтена спрямо досегашната си работа с ЦИК, би следвало в максимално кратък срок да уведоми за това ЦИК, а не да я притиска до стената, като нито го подписва, нито се отказва от него”, обясни ситуацията Томов.

Подкрепи го колежката му Росица Матева, която изтъкна, че при преговорите е било постигнато съгласие, че всички клаузи на договора са изпълними. И заяви, че забележките на фирмата досега са били устни и ЦИК още очаква писмено становище.

Още

ГЕРБ и ДПС се забързаха към предсрочни избори

15.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2024
ГЕРБ готви "организирано и дискретно" офанзива срещу машинния вот

10.06.2022

2724
МРРБ проверява ВиК - Пловдив за поръчка на автомобили от Русия

10.05.2022

2347