Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП за новото ляво обединение: Много шум за нищо

Група самоназовали се социалисти се опитват да правят нещо, което не е тяхна работа, смята зам.-шефът на левицата Атанас Зафиров

30 Ноем. 2022
БГНЕС
Домакин на срещата на левите беше членът на Националния съвет на БСП Костадин Паскалев.

От БСП омаловажиха опита на група политици и партии да стартират разговор за ново голямо ляво обединение. Днес зам.-председателят на столетницата Атанас Зафиров определи като „много шум за нищо“ кръглата маса в НДК вчера, на която бивши и настоящи социалисти обсъждаха състоянието и бъдещето на левицата.

Оценката, която той даде пред партийната телевизия БСТВ, силно контрастира с паническата реакция на соцлидера Корнелия Нинова в понеделник. Тогава тя свика спешен брифинг, на който призова участниците във форума да подновят членството си в БСП. Даже изтъкна, че всички, които навремето са били прогонени от левицата, са станали жертва на бившите й водачи, докато под нейното ръководство са правени опити за обединение.

Инициативата да се създаде нов ляв проект, който да обедини множеството политически сили, произлезли от БСП, притесни соцлидера Корнелия Нинова дотолкова, че тя призова бившите социалисти да се върнат обратно в столетницата.

Според Зафиров кръглата маса е „сбирка на т.нар. вътрешнопартийна опозиция, която търсеше легитимация на своето съществуване“. Той вероятно има предвид участието на множество настоящи членове на БСП във форума, които са известни като противници на Корнелия Нинова. Сред тях беше членът на Националния съвет на столетницата Костадин Паскалев, който всъщност беше организатор и домакин на срещата.

Зафиров пренебрежително коментира, че участниците на кръглата маса „са се отърквали в БСП под формата на коалиционни партньорства, депутатства“. Фактът, че сега са разделени, се дължи, според него, на това, че „с този тип партии винаги разговорът опира до листи, водачи, избираеми места, а не за политика“. Той разказа, че със срещата е бил направен опит и за интрига - на кръглата маса поканили него, но не направили същото за Нинова с мотива, че структури на БСП искат оставката й.

Редица леви политици – както лидери на политически партии, така и членове на БСП, се събраха на кръгла маса под надслова „Лява България – идеи, политики, единение“ в НДК, на която обсъдиха първите стъпки към ново голямо ляво обединение, което ще работи за следващите

По думите му, БСП е най-голямата и силна лява партия и затова трябва да води процеса по лявото обединение. „Няма нужда от група самоназовали се социалисти и радетели за спасението на левицата да изземват функциите на колективните ни органи и да се опитват да правят нещо, което не е тяхна работа“, допълни той, отново по адрес на вътрешната опозиция. И предупредително напомни, че през 2021 г. беше направен опит да се създаде алтернативна лява коалиция около бившия премиер Жан Виденов, но тя претърпя провал на изборите. Въпросната формация се казваше "Ляв съюз за чиста и свята република" и получи 10 309 гласа на вота през юли.

Още по темата