Медия без
политическа реклама

Нинова отвори вратите на БСП за всички отцепили се в миналото

Поводът за поканата е инициативата на бивши социалисти за ново ляво обединение

28 Ноем. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Корнелия Нинова

Инициативата да се създаде нов ляв проект, който да обедини множеството политически сили, произлезли от БСП, притесни соцлидера Корнелия Нинова дотолкова, че тя призова бившите социалисти да се върнат обратно в столетницата. Поканата тя обяви на пресконференция, свикана специално по този повод.

Очаква се в новото обединение да влязат следните формации: АБВ на Румен Петков, "Изправи се, България" на Мая Манолова, "Движение 21" на Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков, "Нормална държава" на Георги Кадиев, МИР на Симеон Славчев.

Пред журналистите днес Нинова изтъкна, че всички политици, които смятат да участват в новия проект, са бивши членове на БСП. "Важно е това обединение около какво ще се случва. Засега идеи не сме чули – що е то новото ляво, как ще се развива. Но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси", критично започна соцлидерът.

В по-помирителен тон тя уточни, че същите тези политици са напуснали столетницата по времето, когато тя  е оглавявана от други лидери - Сергей Станишев и Михаил Миков. А когато тя застава начело на БСП, са направени опити отцепниците да бъдат върнати в лоното на партията-майка - с АБВ влизат в коалиция, даже партията на Петков получава депутатски места; с Татяна Дончева са водени преговори, които се провалят, когато тя поисква да се промени името на БСП; за Мая Манолова столичните социалисти работят за кметската й кандидатура в София през 2019 г.; Георги Кадиев е депутат от БСП миналата година. Умишлено или не, тя не спомена случая с Красимир Янков. Той напусна левицата през 2021 г., заедно с куп други социалисти, за да основе конкурентната "Българска прогресивна линия".

Депутатите отцепници от БСП обявиха създаването на нова партия. Развръзката бе очаквана след огромния разрив между неформалния им досега водач Красимир Янков и Корнелия Нинова. Следвайки принципите си, напуснахме парламентарната група на БСП, за да останем социалисти.

Нинова заяви, че партията никога не е спирала с опитите за обединение, и сега също протяга ръка - призова бившите социалисти да се върнат в БСП и да възстановят членството си в партията. Тя намекна, че новото ляво обединение отсега показва, че е нестабилно, тъй като различните хора в него излъчват противоречиви послания. Като пример даде Георги Първанов от АБВ, който казва, че е необходима нова, голяма лява коалиция, а Татяна Дончева пък твърди, че е необходим единен политически субект, тоест, една партия.

БЕЗ БЪРЗ КОНГРЕС

Соцлидерът използва случая, за да коментира и предизвикателствата спрямо нейното водачество вътре в БСП. От редица местни партийни структури дойдоха призиви за смяна на ръководството на левицата и за преместване на предстоящия партиен конгрес от февруари 2023 г. през декември т.г.

Нинова обаче изтъкна, че засега имало 6 официални и 17 неофициални декларации в тази посока - общо само 23 при положение, че има 296 партийни организации.

Тя прибегна и до партиийния устав, за да се мотивира защо бързото свикване на конгреса е невъзможно. Съгласно устава, декларациите в полза на спешно заседание трябвало да се съберет най-късно 15 дни преди желаната дата, на която да се проведе заседанието. Получените призиви били заседанието да се свика на 10-11 декември. Това означава, че 15-дневният срок не може да бъде спазен. Затова, заключи Нинова, конгресът остава за февруари 2023 г.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?