Медия без
политическа реклама

БСП се разцепи силно в поне три града

Очакват се доста проблемни местни избори за партията

12 Септ. 2023
Спомен от лентите през 2019 г.: Корнелия Нинова и Венци Венков
БГНЕС
Спомен от лентите през 2019 г.: Корнелия Нинова и Венци Венков

В три областни града БСП се разцепи силно в навечерието на местните избори. А е възможно бройката да се увеличи. Както е известно, дори Ваня Григорова не е сигурна кандидатура за София.

БСП одобри днес на Национален съвет 138 кандидати за кмет. Утвърдени бяха и листи за общински съветници. В списъка обаче не е Ваня Григорова за София. Решението за нея и други кандидатури е отложено за следващата събота.

В Плевен общинският съветник Бойко Тодоров и други социалисти напуснаха. Те са недоволни от кадруването в партията, реденето на листите и т.н. За проблемите в БСП - Плевен говори и фактът, че партията издигна за кмет не много популярно лице - Ева Маринова, която е журналист, пиар специалист, преподавател в Медицинския университет, била е и общински съветник. Тя повежда листата за съветници, вместо местния лидер Свилен Атанасов.

Хора напуснаха и БСП - Сливен, след като за кандидат Националният съвет посочи Кольо Милев, а местното ръководство бе разпуснато. Преди това общинската конференция подкрепи бившия областен управител Минчо Афузов, който сега се явява дублиращ червен кандидат.

Подобна е ситуацията в Шумен. Низвергнатият Венцислав Венков ще се кандидатира за кмет, макар Националният съвет да издигна бившия областен управител Христо Христов. По-рано Венков също бе спечелил доверието на общинската конференция. Преди 4 години той бе официалният кандидат на БСП, загуби след фотофиниш от Любомир Христов (ГЕРБ). "Голяма част от местните партийци са недоволни и от служебно назначения кандидат за кмет на община Шумен“, коментира Венков пред БНР. Той е готов да поведе листа със съветници.