Quantcast

Медия без
политическа реклама

В БСП заигра червеният молив, а Ваня Григорова "виси"

Националният съвет одобри днес 138 кандидатури за кмет

10 Септ. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Ваня Григорова

БСП одобри днес на Национален съвет 138 кандидати за кмет. Утвърдени бяха и листи за общински съветници. В списъка обаче не е Ваня Григорова за София. Решението за нея и други кандидатури е отложено за следващата събота. Успоредно органът редактира някои от гласуванията на общинските конференции.

 

КАЗУСЪТ "ГРИГОРОВА"

Като причина за протакането на Григорова от партията уточниха, че коалиционните партньори не са посочили свои представители в листата за общински съветници, а и председателят на БСП - София Иван Таков отсъства от заседанието, съобщи БНР. Това обаче е само официалната страна на нещата.

Практически всичко, което до момента в публичното пространство бе спуснато като новина "Ваня Григорова е кандидатът на БСП" не бе продукт на висшия орган на партията - а единствено на столичната организация. Тя пък е в тежък в конфликт с Корнелия Нинова. Лидерът на партията нито веднъж до момента не е застанала или поне афиширала подкрепа за Григорова, както е редно. По устав нещата зависят от Националния съвет, а реално - и от Нинова. БСП - София искаше да предреши казуса. Предстои твърде интересна седмица.

 

ДРУГИ ИМЕНА

Сред утвърдените днес са Пенчо Милков в Русе, Донка Михайлова в Троян, Владимир Москов в Гоце Делчев. За Шумен обаче Националният съвет одобри бившия областен управител Христо Христов, вместо предпочитания от местните социалисти Венци Венков.

Има и драма - в Сливен. Кандидат-кмет там отново ще е Кольо Милев, който досега има един успешен (2011 г.) и два неуспешни опита. Макар да бе номиниран, местната организация не искаше да го издига за четвърти път, затова се спря на областния управител от служебните кабинети Минчо Афузов. Но очевидно това е било своеволие, защото днес правомощията на общинския председател на БСП - Сливен Атанас Делибалтов бяха прекратени. Националният съвет насрочи пълен цикъл от вътрешнопартийни избори за ново ръководство. 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

Органът прие декларация, част от която гласи: "В годините на управление на ГЕРБ беше изграден модел на задкулисие и олигархични зависимости, корупционни обвързаности, отклоняване на обществен ресурс от българския и от европейския бюджет в огромни размери. Този модел намери своята опора в местната власт и пусна корени в нея чрез управляваните от ГЕРБ общини. Всички опити моделът да бъде разграден на централно равнище се сблъскваха с умело окопаните в местната власт негови метастази. Ето защо, местните избори на 29 октомври са отдавна чакана възможност за кардинална промяна в управлението на държавата и окончателно пресичане на корените на отровната система, която обезсилва България. Надеждата този път ще тръгне отдолу".