Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП се отрече официално от министрите социалисти в кабинета

Крум Зарков, който оглави правосъдното ведомство, отпадна и от кандидат-депутатските листи

05 Авг. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Крум Зарков е един от социалистите, които влязоха в кабинета, без да поискат разрешението на Нинова.

БСП се отрече официално от тримата социалисти, които се включиха в служебното правителство на президента Румен Радев, без да са получили разрешение от партията. Това стана с решение на Националния съвет на левицата, който заседава днес. Става въпрос за Крум Зарков, който стана правосъден министър, Весела Лечева, оглавила спортното ведомство, и Явор Гечев, който пое земеделието. Те обаче остават членове на БСП, няма да бъдат изключени и няма да понесат други партийни наказания.

Соцпартията се разграничава от тримата министри, за които смята, че са назначени в нарушение на нейния устав, и няма да носи политическа отговорност нито за техните действия, нито за правителството като цяло. Това обяви лично соцлидерът Корнелия Нинова пред журналисти. Същото се отнася и за зам.-министри, областни управители и зам.-областни управители, които са членове на БСП, но са поели постове в служебната власт, без разрешение от партийното ръководство. Те участват не като представители на левицата, а в лично качество - такава е позицията на Националния съвет.

Тримата министри заемат високи постове в БСП - те са членове на Националния съвет и са известни с това, че не са сред поддръжниците на Нинова. Самата тя е от доста време в конфликт с Румен Радев, който избра новите министри. Нинова го обвиняваше за гибелта на кабинета "Петков", а сега - и за чистка на кадрите на БСП в изпълнителната власт.

Поредна порция остри критики към президента Румен Радев и новото му служебно правителство изсипа водачът на БСП Корнелия Нинова. Изходната точка беше назначението на Никола Стоянов начело на икономическото министерство - позиция, която досега заемаше самата Нинова.

"Смятаме за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийни дела на политически партии, които и да са те, и в частност на БСП", заяви днес Нинова. В партийната позиция се припомня, че основната задача на служебното правителство е организацията и провеждането на изборите. Затова от "Позитано" 20 императивно изискват от кабинета "да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати".

Привечер Румен Радев коментира конфликта между него и партията, която го вкара на "Дондуков" 2. "Разривът не е между мен и социалистите. Има разрив между ръководството на партията и левите хора и той пролича на изборите", изтъкна държавният глава.

 

КАНДИДАТСКИ ЛИСТИ

На Националния съвет бяха определени и водачите на кандидат-депутатските листи на левицата. Както можеше да се очаква, Крум Зарков, който неизменно беше депутат в четири последователни парламента, сега липсва. Сред водачите не се забелязват и други известни социалисти - Александър Симов и Манол Генов. Липсват също и двама бивши депутати от присъдружни на БСП формации - Владимир Маринов от АБВ и Емил Георгиев от "ПК Есогласност". И четиримата вероятно ще намерят място в по-долните места на листите. Още повече, че Корнелия Нинова води на две места - в Благоевград и в 25-и избирателен район в София, и ако отново стане министър, ще отстъпи местата на двама други кандидати.

Иначе останалите водачи на практика преповтарят състава на маломерната червена парламентарна група в 47-ото Народно събрание. Забелязват се имената на приближени до Нинова, като Георги Свиленски (24-и район-София), Явор Божанков (Велико Търново), Петър Кънев (Бургас), Борислав Гуцанов (Варна), Атанас Зафиров (Враца), Ирена Анастасова (Монтана), Драгомир Стойнев (Пазарджик), Румен Гечев (Плевен), Кристиан Вигенин (Пловдив-град и Ямбол). Челни места са заделени също и за ексминистрите на БСП в кабинета "Петков" - Христо Проданов (23-и район-София), Георги Гьоков (Стара Загора) и Иван Иванов (Шумен). Прави впечатление присъствието сред водачите на бившия евродепутат Момчил Неков (Силистра). Той стана известен, когато победи в битката за Европарламента екслидера на партията Сергей Станишев, благодарение на преференциален вот.

 

ОБВИНЕНИЯ

От партията и досега открито обвиняваха тройката, че са нарушили устава на БСП, който изисква представителите на левицата в правителството да бъдат предварително одобрени от Националния й съвет. „Нашият ръководен орган вече веднъж подходи по този начин, когато Янаки Стоилов, като член на Националния съвет, беше поканен да участва в служебен кабинет (миналата година – бел.а.). Тогава той информира ръководството на партията и ние взехме решение, с което подкрепихме неговото участие. Нито президента или съответните вече служебни министри не информираха ръководството за получена покана”, изтъкна Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП, в интервю днес пред БНР.

От „Позитано” 20 започнаха с атаките срещу служебното правителство още в първия му работен ден. В партийната централа на БСП беше организиран специален брифинг, на който хората на соцлидера Корнелия Нинова изразиха негодуванието си срещу уволнението на зам.

„Тези колеги няма как да участват в кампанията и да помогнат на БСП в предстоящите избори. Те явно са решили да не помогнат на партията в този момент и смятам, че не е редно”, включи се в същия дух Ирена Анастасова, другият зам.-председател на партията, по БНТ.

След като бе обявен съставът на новото служебно правителство, не беше изненада враждебната реакция на "Позитано" 20, където са в тежък конфликт с президента Румен Радев. https://segabg.

 

ЗА БИТКАТА С РАДЕВ

Ирена Анастасова нападна президента, че докато БСП е опитвала да преговаря за съставяне на правителство, на „Дондуков” 2 "тихо и кротко са седели и подреждали министерство по министерство всички кадри". Тя предположи, че ударите по БСП, включително от страна на Радев, идват защото „ръководството на БСП не се влияе нито от един или друг олигарх, нито от едно или друго посолство”.

Според Анастасова държавният глава „вече не е така активен в говоренето си срещу корумпирания модел на ГЕРБ и ДПС”. Социалистката изрази опасенията си, че левицата може да понесе удар на изборите заради поведението на Радев.

Провалът на БСП да реализира третия мандат за съставяне на правителство ознаменува и окончателния разрив в отношенията между соцлидера Корнелия Нинова и президента Румен Радев.

От лагера на вътрешната опозиция обаче гледат на нещата по друг начин. Преди началото на Националния съвет бившият регионален министър Костадин Паскалев определи като "странно" отношението на партийното ръководство към президента и към кадрите на БСП във властта. Що се отнася до критиките на Нинова към Радев, Паскалев язвително коментира: "Това не са критики, това са някакви истерични излияния, които според мен нямат нищо общо със здравия политически разум." Той беше категоричен, че конфликтът с "Дондуков" 2 ще окаже влияние върху изборните резултати на левицата, при това отрицателно.

Срещу битка с президента се обяви и Калоян Паргов, който наскоро беше възстановен от съда като член на Националния съвет, след като преди това беше отстранен от приближени на Нинова. "От 2 години повтарям, че с най-рейтинговия човек в държавата не бива да влизаш в конфликти, защото той има достатъчно голяма членска маса, която постави ясно разделението промяна и статукво", заяви Паргов, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че няма да подкрепи наказателни мерки срещу партийните членове в служебното правителство.

Още по темата