Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП: Президентът обслужва ГЕРБ и ДПС

От ГЕРБ са добронамерени към служебното правителство

01 Авг. 2022Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След като бе обявен съставът на новото служебно правителство, не беше изненада враждебната реакция на "Позитано" 20, където са в тежък конфликт с президента Румен Радев.

Президентът Румен Радев подписа указ, с който разпуска Народното събрание от 2 август. Съответно, той определи предсрочните парламентарни избори за 2 октомври т. г. Държавният глава определи и състава на служебното правителство, което ще управлява междувременно страната.

“Това правителство ще бъде реваншистки настроено, анти-БСП и по този начин ще бъдат обслужени интересите на ГЕРБ и ДПС”, обяви Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП, пред bTV.

“Прави впечатление масираното присъствие на членове на БСП в кабинета, и то на хора, които са ярки критици както на ръководството, така и на последното управление”, допълни Зафиров, който е един от приближените на соцлидера Корнелия Нинова.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък се изказа добронамерено за служебния кабинет, назначен от президента: "Гълъб Донев е известен като умерен човек. В служебното правителство за организиране на изборите важен е министърът на вътрешните работи. Иван Демерджиев е добър юрист, надявам се, че няма да повтаря грешките на предшественика си Бойко Рашков. Атанас Пеканов прави добро впечатление. За него ще е важно да издейства отсрочка по Плана за възстановяване", каза Чолаков пред БНР.

А Ивайло Мирчев от ДБ се въздържа от оценка на кабинета. Пред БНР той заяви: “Очакваме от новия служебен кабинет да не се връща към “Газпром” - това е ключово по отношение на енергийната зависимост на страната”.

Мирчев опроверга твърденията на представители на бизнес организации за недостиг на газ и сравни цените у нас с тези в Унгария, която разчита само на руски газ. “Унгария плаща много по-скъпо от България за природен газ. Това очевидно не прави впечатление на никого, в случая на бизнеса. И продължават приказките как газът ще свършва, а него продължава да го има. И го има, защото се правеше всичко възможно да бъде осигурен”, каза той, като припомни, че основен проблем на руския газ освен високата му цена е, че Путин го спира, нарушавайки системно договори за доставка.
 

Още по темата