Медия без
политическа реклама

БСП и ДБ подкрепят възстановяването на четворната коалиция

Социалистите и десните предупрежават срещу евентуално завръщане на Бойко Борисов

09 Юли 2022Обновена
Атанас Атанасов
БГНЕС
Атанас Атанасов

Настроенията сред някои политици от бившата четворна коалиция все повече клонят към нейното възстановяване. Това проличава от изказване на представители на ДБ и БСП. И двете формации се противопоставят на предсрочни парламентарни избори. Също така, обещават да работят усилено за реализирането на третия мандат за съставяне на правителство, ако го получат от президента Румен Радев.

В този дух се изказа сутринта пред БНТ съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Той подчерта, че мнозинството остава четирите партньорски формации, които поддържаха кабинета „Петков”. Това са ПП, БСП, ДБ и ИТН. По думите му, трябва да се работи за експертно правителство, което да изтрае най-малко до местните избори през 2023 г. Алтернативата според него е завръщането на „корумпираната борисова държава”.

Лидерът на ДБ Христо Иванов смята да предложи технократски кабинет, ако ПГ на ДБ получи третия мандат от президента Радев. Това стана ясно от участието му в бТВ. За да разбере дали ДБ ще получи подкрепа, Иванов ще внесе в парламента декларация с националните приоритети.

Атанасов категорично отрече, че са възможни разговори за третия мандат с ГЕРБ-СДС или с ДПС. „Не ме интересува какво ще каже Борисов за третия мандат, защото той няма да зависи от него. Няма какво да се занимаваме с неговите щения”, отсече десният политик. Той се изказа ласкаво за потенциалната кандидатура за премиер на бившия председател на Народното събрание Никола Минчев – определи го като „чудесно предложение, този човек се показа като балансиран и уравновесен, много добре подготвен юрист”. Но подчерта, че неговата номинация остава спекулация на този етап.

За третия мандат няма с кого да преговарям. Това обяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов в изявление пред партийния актив в Бургас. Този мандат се очаква да получат или ДБ, или БСП.

Корнелия Нинова също категорично отхвърли възможността за договорка с Борисов и ГЕРБ. "Днес Бойко Борисов казал, че ако "Продължаваме Промяната" били внесли правителство, все щял да намери трима депутати, които са му верни и да ни подкрепи, за да продължим да управляваме. Този човек не спря да се самопредлага, само и само да се върне във властта", заяви в свой коментар във фейсбук лидерът на БСП. 

"Помня как искаше да си подели властта с БСП през 2017 г. Отказахме. Сега си измисля удобен параван зад уж евроатлантически съюз с ПП. Отказаха му. Борисов така и не разбра, че никой не го иска", допълни тя. 

Силно сходство в разсъжденията с Атанас Атанасов показа и нейния съпартиец, депутатът Георги Михайлов. "Има четири партии, една от които допусна много сериозна грешка и постави на карта цялостното стабилизиране на ситуацията в България, обявявайки се против действащата четворна коалиция. Но и в нея, а и в останалите три, има желание пътят на България да продължи напред", заяви Михайлов. Ясно е, че говори също за ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Той напомни за протестите срещу кабинета "Борисов" 3 и подчерта, че има риск ГЕРБ-СДС да възстанови позициите, от които отстъпи. "Сега се прави един много горещ опит да се скъсат паметовите следи на нацията и  да се върнат отново, ни лук яли, ни лук мирисали, "най-добрите" да ни покажат как се правят нещата”, каза социалистът. И изтъкна, че "това тези четири партии разбират, че не бива да се случи". Затова, както и за да се запази стабилността на страната, не трябва да се позволява да се стигне до нови предсрочни избори.

Премиерът в оставка написа във Фейсбук профила си прощално обръщение, в което отново обяснява защо ПП не са на власт, но се обявява индиректно срещу идеята на Христо Иванов за правителство, подкрепено от голямо парламентарно мнозинство.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата