Медия без
политическа реклама

Христо Иванов ще предложи технократски кабинет

ИТН са готови да преговарят за правителство без Петков и Василев, заяви Тошко Йорданов

08 Юли 2022Обновена
БГНЕС

Лидерът на ДБ Христо Иванов смята да предложи технократски кабинет, ако ПГ на ДБ получи третия мандат от президента Радев. Това стана ясно от участието му в бТВ. За да разбере дали ДБ ще получи подкрепа, Иванов ще внесе в парламента декларация с националните приоритети. Те включват конституционна реформа в съдебната система, административна реформа, превъоръжаване и др. Ако декларацията бъде подкрепена от голямо мнозинство, тогава ДБ ще кандидатства за третия мандат. Христо Иванов смята, че "ние, политиците трябва да се разделим с личните емоции и този каза за онзи и т. н. Ние сме в парламента да вършим народната работа. Трябва да избегнем пропастите, трябва да разговаряме, по дяволите. Трябва да престанем с чертаенето на линии, които не могат да се прескочат.

Концепцията на ДБ е да се говори с всички партии в парламента, приоритет са коалиционните им партньори. "Дневник" съобщи, че премиер на това правителството може да е Никола Минчев от ПП. В този кабинет няма да се допусне грешката, според оценката на Иванов, да се феодализират министерствата на партиен принцип. "Партиите трябва да се отдръпнем, да не се опитваме да парцелираме. Трябва да дадем път на технократите", каза Иванов. "Трябва да дадем възможност да се успокои политическият терен, да се съсредоточим върху главното. Този кабинет може да съществува до 1 януари 2024, когао се очаква да влезем в Еврозоната", заяви Иванов. Той подчерта, че няма проблем да говори нито с ИТН и Слави Трифонов, нито с ГЕРБ.

После във ФБ Христо Иванов написа: 

❗Аз съм силно притеснен от това, пред което е изправена страната. В следващата година можем да завършим интеграцията в НАТО и ЕС, траен растеж към благосъстояние. Времето, което може да загубим, може да се окаже критично.

1️⃣Ако Демократична България получи мандат, първото нещо, което мислим да направим е да внесем декларация с национални приоритети за гласуване в парламента. Ще проверим има ли готовност и достатъчно диалогичност в подкрепа на важните национални задачи. Ако се окаже случайно, че има готовност за определени формулировки, тогава ще знаем, че си струва усилието да бъде намерено мнозинство. Ще е интересно, например, да се провери и нивото на подкрепа за конституционна реформа.

2️⃣Мнозинство бихме търсили в рамките на досегашните 4 партньори, започвайки от Продължаваме промяната. Моралното право остава тяхно. Те получиха мнозинството от гласовете на хората, които пожелаха промяна. Ще избегнем търсенето на подкрепа извън тези 4 формации – нищо не се е променило около ГЕРБ, за да се търси подкрепа за управляващо мнозинство, макар да се опитваме да наложим един по-диалогичен подход към тях в реализиране на националните приоритети.

3️⃣Няма да се търси възстановяване на формулата, при която всяка партия получава едно свое феодално владение. Трябва да се откажем от това. Трябва ярките политически фигури да направят крачка встрани в името на тези приоритети. Да излъчим кабинет с по-технократски профил до 1 януари 2024 г., да осигурим управление на страната. Малко успокояване на топката, фокусиране.

✅Няма да се допусне парцелиране и да завладяване на територии - да дадем път напред на хора, на които можем да имаме доверие. Да се фокусираме върху големите задачи, предизвикателства и големите възможности пред България.

👉Най-бързата писта е да отидем на избори – ако погледнем от гледна точка на партиен егоизъм, това е най-добрата алтернатива за всички от управляващата коалиция. Но аз съм притеснен, че страната няма време за нови избори. Има изключително висок риск, че те няма да произведат ясно мнозинство.

❗Има ключови теми, за реализирането на които имаме много ясен и ограничен прозорец за действие. Само в следващата 1 година имаме реална възможност да направим решителна крачка към еврото и Шенген. Трябва да усвояваме първите средства по Плана за възстановяване и устойчивост, да се справим с инфлацията, с енергийната криза. Всичко това са процеси, за които, ако се откажем да управляваме и решим да правим кампания до октомври, ще сме изпуснали критично време.

 

ПОСЛЕДВАЩИ ДЕЙСТВИЯ

"Съжалявам, че не се стигна до съставяне на ново правителство. Ще има връчване на втори мандат. Ако ГЕРБ спазят съображенията си и го върнат, ще има трети", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов малко след като беше обявено, че кабинетът "Василев" няма да се осъществи. От думите му стана ясно, че социалистите засега нямат кандидат за премиер. 

Гуцанов посочи, че на вчерашния Национален съвет на левицата беше даден мандат на Изпълнителното бюро да работи за правителство. "Смятам, че подкрепата може да бъде търсена от всички, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Виждаме напоследък и близката връзка между "Възраждане" и ДПС", каза той.  Гуцанов припомни, че са небходими редовен кабинет и работещ парламент заради Плана за възстановяване и устойчивост, заради който трябва да се приемат над 20 закона.

Съпартиецът му Филип Попов заяви за БНР, че е направено "всичко възможно от политическа гледна точка за намиране на подкрепа на този кабинет".

"Изготвихме добра, ясна законодателна програма. БСП сме длъжни да направим всичко възможно, за да не бъде хвърлена в хаос България", каза Попов. И допълни че според последните социологически проучвания левицата "качва доверие". "Властта не е самоцел за нас, целта ни е извеждане на България от кризата. БСП е готова за избори, но България не е готова за избори, тъй като ще изпадне в безвремие", каза Попов.

ЛОГИЧЕН КРАЙ

Според  Станислав Балабанов от ИТН връщането на мандата е "логичен край на абсурдната ситуация, в която ни вкараха Асен Василев и Кирил Петков". За БНР той допълни, че ИТН чувстват облекчение, че навреме са предупредили обществото, разкрили са уродливото лице на едноличната власт и навреме са напуснали коалицията.

"В политиката трябва да се избира между лошото и по-малкото лошо", заяви Балабанов и допълни, че ако третият мандат дойде при ИТН, те ще подходят диалогично и ще разговарят с ДБ, БСП, ПП, "като идеята да бъде за нещо конкретно с конкретна програма".

ИТН са готови да преговарят за правителство без Кирил Петков и Асен Василев, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред "Нова тв". От изявлението му стана ясно, че ИТН няма проблем с ПП, а само с двамата лидери на партията. На въпрос, ако в новите преговори има съпротива срещу някои досегашни министри на ИТН, Йорданов отвърна остро, че никой не може да им налага кого да предложат. 

ТРЕТИЯТ МАНДАТ НА НАДЕЖДАТА

В ефира на бТВ председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че при прагматично поведение на преговорите от четирите партии от управляващата доскоро коалиция, има шанс за ново правителство. По думите му, хубавото на третия мандат е, че се дава на парламентарна група, а не на кандидат за премиер, предложен от определена партия.

 

Още по темата