Медия без
политическа реклама

ИТН изчегъртала Борисов и вече може да управлява с него

Тошко Йорданов заплаши президента, че ще хвърли България в политическа криза, ако сбърка с третия мандат

Сглобката е мъртва, да живее сглобката - новият курс на ИТН, обяснен от Тошко Йорданов.
Илияна Димитрова
Сглобката е мъртва, да живее сглобката - новият курс на ИТН, обяснен от Тошко Йорданов.

Все по-видно става, че новата "сглобка" е договорена между ГЕРБ, ДПС и ИТН и за по-лесно смилане ни я сервират в опаковката "експертен кабинет" - компромис в името на държавата и народа. Планът е това да се случи с третия мандат, който трябва да бъде даден само и единствено на ИТН. Това стана ясно от интервю на Тошко Йорданов, който е шеф на парламентарната група на малката партия, пред "Дарик". Той обясни, че ГЕРБ вече са изчегъртани от властта и стават за партньор, защото Бойко Борисов не е премиер. ДПС имат хора с експертиза, достойни за министри, а президентът трябва непременно да връчи третия мандат на ИТН, защото инак ще тласне държавата към нови избори, добави Йорданов, като подчерта, че партията му е излязла от инфантилния си период и вече е узряла за "прагматично" поведение.  

Преди дни лидерът Слави Трифонов "твърдо отказа" подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, но не отрече, че може да договори с тях "експертно правителство" с мандат на ИТН. В събота Тошко Йорданов разви опорните точки, които трябва да оправдаят новия партиен курс - към омекване.

"За съжаление няма партия, която да има общественото доверие да направи кабинет. Ще трябва да се правят компромиси", коментира пред "Дарик"  идеологът на ИТН. 

Йорданов разтълкува думите си за "успешното изчегъртване" - за ИТН това означавало да се сложи край на тоталната власт на ГЕРБ и Бойко Борисов, което вече било факт. "Бойко Борисов бе император. Вече не е така, отдавна не е така. Откакто ИТН го свали, той не е бил премиер", обяви Тошко Йорданов, озадачавайки по-паметливите с оценката си за ролята на ИТН.  

Йорданов, който неуморно громеше "сглобката" в предния парламент, сега се оказа апологет на сглобка с участието на ИТН. "Трябва да се търси компромис на по-широка основа, защото проблемите са ужасяващи и нямат нищо общо  идеологиите. Държавата в момента не функционира заради парламента, в който някои не могат да приемат, че идеологиите са хубави приказки за определено време, но реалността е брутална". 

"Ние от ИТН вече си изживяхме детските болести. Трябва да се постъпва практично. Прагматизмът изисква няколко партии да излъчат експертно правителство, което да решава конкретни проблеми", отсече Йорданов.

Йорданов специално похвали кадровата банка на ДПС: "В ДПС има експертиза и много добре подготвени хора, които разбират проблемите и как трябва да бъдат решени. В разговори с няколко партии ще се намерят съответните експерти. Не някой да си заплюва определени министерски постове. Ако някоя партия предложи по-добър експерт, какъв е проблемът."

"Липсата на правителство нанася и щети върху хората заради липсата на работещи институции", коментира по-рано в събота Тошко Йорданов пред "България он ер", опрвдавайки "прагматизма" на ИТН.  

Той обаче отрече правото на друга партия да получи третия мандат и да се опита да направи кабинет. И дори заплаши, че ако президентът даде третия мандат на друга партия, "твърдо отиваме на избори и това в някаква степен ще е решение на президента, и негова отговорност".

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата