Медия без
политическа реклама

Борисов оряза краткия списък с евентуални служебни премиери

Нищо фатално не се е случило, само един-два месеца ПП-ДБ няма да са министри, пренебрежително каза той

28 Март 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Аз от конституционно право не разбирам, мога да ви говоря за геополитика колкото искате, похвали се герберският водач пред медиите.

И без това твърде краткият списък с потенциални кандидати за служебен премиер ще се скъси още повече заради водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Днес той обяви, че не желае за такъв да бъдат номинирани председателят на парламента Росен Желязков или шефът на Сметната палата Димитър Главчев. И двамата са кадри на неговата партия.

Изявлението му беше отправено към президента Румен Радев, който трябва да подбере между малък брой висши държавни длъжности ръководителя на бъдещото служебно правителство. Като какъв Борисов си позволява това, след като възможните премиери сама трябва да вземат решението си след разговор с държавния глава, това лидерът на ГЕРБ не обясни.

"Няма да позволя по никакъв начин да е Росен Желязков, а истински се надявам президентът да не посочи и Главчев, защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Няма да е красиво, затова го моля да не го прави, ако е възможно", заяви герберският водач пред медиите в парламента.

 

ВЪЗМОЖНОСТИ

След промените в Конституцията, които сглобката извърши в края на 2023 г., вече президентът няма правото да избере свободно служебен министър-председател. Такъв може да бъде определен измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера сутринта се разбра, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова неочаквано е подала оставка. Самият омбудсман Диана Ковачева беше наскоро избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. И така, заради съпротивата на Борисов, потенциално остават само шефовете на БНБ или заместниците на Главчев в Сметната палата.

Това, че Борисов се помоли на държавния глава, по-скоро подсказва, че се опитва да се отърси от неизбежните обвинения, че служебният кабинет ще бъде реално правителство на ГЕРБ, ако Радев избере Желязков или Главчев. А сега Борисов може да заяви, че се е противопоставил, но президентът не го е послушал.

По тежкия казус със служебната власт, заради който вчера Румен Радев обвини десните, че вкарват страната в конституционна криза, Борисов отказа да говори. Само отново заяви, както винаги е правил, че за промените в основния закон е осигурявал пълна и безусловна подкрепа на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов, който е смятан за архитекта на конституционната реформа.

"Аз от конституционно право не разбирам. Да се правя на конституционалист, не е редно. Мога да ви говоря за геополитика колкото искате – считам, че съм най-компетентният там в България. Мога да говоря за много неща", обясни той пред журналистите.

 

ОЧАКВАНИЯ

Иначе лидерът на ГЕРБ заговори с неочаквано благ и спокоен тон за политическата ситуация. Той смята, че след предстоящото двумесечно управление на служебното правителство, ще успее да се договори отново с ПП-ДБ. Така поне изглеждаше от объркания му коментар по темата.

Най-напред Борисов отново се оплака, че десните не са пожелали да отстъпят МВР на неговата партия. По думите му, той и хората му се бояли, че ще бъдат незаконно арестувани отново, както се случи през 2022 г., и затова настояли да получат контрола над вътрешното министерство. Получили са отказ на преговорите и, както изглежда, това е провалило окончателно ротацията, която двете политически сили планираха.

Той спомена, че провел разговор със съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев по време на лидерската среща миналия петък. "Заедно бихме могли да предложим на президента нещо работещо през тези два месеца, докато се състезаваме на изборите, държавата да няма отстъпление назад. Получих отговор, че без вътрешно няма да остане", обясняваше неясно Борисов. Дали обаче това означава, че имат спорове с ПП-ДБ и за служебния кабинет, не се разбра

За бъдещето обаче е оптимист. "Сега е времето да си решим регулаторите заедно, да си решим поправките по механизма (за съвместните назначения – бел.а.). Нищо фатално не се е случило. Няма да са един-два месеца министри. Просто няма да пътуват един-два месеца, защото се видя, че най-успешното, което правят, е да пътуват в чужбина", обобщи той с лека нотка на презрение в гласа спрямо ПП-ДБ.

Много глупости натвориха политиците през последния месец. Но нищо от стореното не се сравнява като мащаб с това да отидем на предсрочни избори.

ОБЩИ МИНИСТРИ?

Идеята за разговори за общи министри в служебния кабинет беше отхвърлена от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. Той заяви, че в момента е ред на държавния глава Румен Радев ''да направи своите разговори с потенциалните премиери''. 

Петков засегна и темата с изтеклите мандати в регулаторите - че не е редно, ''докато е мътна водата да се опитваме да направим регулаторите на бърза ръка'', както и че дясното обединение няма да се съгласят да бъдат назначавани хора, без преди това да има ясни правила. 

Още по темата