Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: Ако Радев върне Изборния кодекс, ГЕРБ ще му гласува ветото

Няколко часа по-късно лидерът на ГЕРБ призна, че е бил ядосан и решението е въпрос на нов разговор

06 Дек. 2022Обновена
БГНЕС
Бойко Борисов

"Ако Радев върне изборния кодекс, ще помоля депутатите на ГЕРБ да му гласуват ветото. Няма да ви оставя дъвка да дъвчете и да ни привързвате някъде на друго място". Това обяви тази сутрин гневен Бойко Борисов в импровизирано включване по телефона в сутрешния блок на Нова телевизия. Няколко часа по-късно Борисов размисли и даде "малко брифингче за нашите симпатизанти и членове" в централата на партията, на което се извини за тона и каза, че това решение ще е въпрос на нов разговор (вижте по-долу в "Обратен завой").

Самият Радев все още не е казал дали ще върне приетия преди дни кодекс. На запитване на "Сега" от президентството отговориха, че законопроектът е постъпил вчера в Администрацията на президента и той ще се произнесе в предвидения от закона 15-дневен срок. Днес следобед държавният глава коментира изявлението на Борисов пред журналисти с думите: "Изобщо не се ръководя от това кой лидер на партия какво мисли." По отношение на кодекса каза единствено, че екипът му работи по закона, и се надява скоро да може да огласи своето решение.

 

Парламентът окончателно одобри новата система на гласуване, прокарана от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС.

 

КАКВО СЕ СЛУЧИ В НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Борисов се обади по време на участие на Деница Сачева в студиото, провокиран от въпрос на водещите към нея защо българският Меси не е кандидатът за премиер на ГЕРБ. "Измъчвате Деница Сачева с въпроси, на които тя няма как да ви отговори", подхвана журналистите той. След което се прехвърли на основния повод да позвъни - твърденията на Асен Василев, че очевидно има координирани действия между Радев и Борисов и в последните месеци двамата са имали "доста срещи". "Когато един лъжец лъже, той си лъже непрестанно. Когато Асен Василев ви каже "Добър ден!", можете спокойно да си пуснете лампата", заяви в ефира Борисов. В неделя Василев заяви пред Нова телевизия: "В момента има тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ. Има доста срещи между президента и Борисов последните няколко месеца".

„Няма никакъв проблем с флашките и кода за машините. Защото вече виждам паниката и ужаса от огромното разочарование на хората от тази партия. Това им е последният спасителен пояс. Ние ги победихме и с лъжите им, и с измамите им, и с машините им, и с вълшебните флашки – и с близо 6 процента”, изреди Борисов.

"700 000 души са гласували за ГЕРБ. Какво?! Няма да работят в България ли, защото тези аматьори решиха да се упражняват?!", продължи да се възмущава Борисов по повод обвинението на Василев, че Радев връща кадри на ГЕРБ в управлението. Той се закле, че по телефона даже не е разговарял с Румен Радев, и изтъкна, че самият Василев е откритие на Плевнелиев, а Калина Константинова - кадър на ГЕРБ.

Попитан за назначението на Георги Темелков начело на Националното тол управление, Борисов първоначално се зачуди, а след това каза: "Имаше такъв, но той е толкова в 20-ото ниво на управленските нива в ГЕРБ, че дори не мога да го нарека кадър на ГЕРБ". Темелков гравитира от близо десет години около ГЕРБ, а за широката общественост нашумя, когато се оказа на първа линия на срамната атака на млади привърженици на партията срещу журналисти и протестиращи по време на националната конференция на партията в "София тех парк". При Радев той тихомълком се озова начело на тол системата. "Разбирате ли как затъвате в тези въпроси? Лъжецът Василев е казал вчера, че ние сме се срещали с Радев, а вие ме питате за някакъв Темелков!", каза още Борисов.

След като бившият премиер най-сетне остави разговора в студиото да продължи, Деница Сачева повтори опорките му за лъжите на ПП и увери, че партията полага максимални усилия страната да излезе от кризата.

 

ОБРАТЕН ЗАВОЙ

Както често става с приумиците на Борисов, и тази претърпя за няколко часа обрат. На брифинг той се извини за "малко повишения" тон, като обясни, че е бил провокиран от водещите, които се държали като адвокати на ПП. Обясни, че било манипулация да ги обвързват с изборния кодекс, защото той не ги интересувал. "Ние ги бихме с над 5% с техните машини, с техните вълшебни флашки, с техния вътрешен министър. Така че това е харчене на много енергия. А ние всъщност подкрепихме БСП. Вчера слушах Нинова, но тя не благодари на ГЕРБ, а бързо го забрави", коментира Борисов. "Нека сега да видим президентът какво ще каже. За съжаление, ние нямаме никаква връзка и контакт с него относно ще сложи ли вето, няма ли да сложи. Там ще водим нов разговор. Защото не можем да бъдем обвързвани в нещо като спасителен пояс за партиите на промяната, наречени от президента шарлатани", каза видимо омекнал той. "Не че е правилно, но не можех да гледам как издевателстват над Деница Сачева", продължи с оправданията Борисов. Пак каза, че отначало не се е сетил за Темелков и накрая заръча на депутатите си да отиват ударно да приемат закони и с цената на комфорта си да осигурят правителство за страната.

 

ВСИЧКИ СРЕЩУ БСП

Петков и Василев не са плод на доверие, а внимателно премислен план на Радев, смята пък Корнелия Нинова. "Президентът Радев се оплака, че се излъгал и повярвал на Кирил и Асен. Познавам Радев. Той не е от доверчивите. Петков и Василев не са плод на доверие, а внимателно премислен план. Просто този план се провали и президентът бърза да се спаси от последиците", твърди лидерът на БСП. Като основни задачи на този план тя вижда свалянето на ГЕРБ, разбиването на БСП като алтернатива на ГЕРБ и домогване до реална власт чрез инсталиране на правителство. "Планът успя в първите две точки и се провали в третата, когато Кирил и Асен отказаха да му козируват и изпълняват. Тогава Радев свали правителството. Изказването му за шарлатаните, които го подвели, е много трогателно за наивници. И е много важно самопризнание, че президентът се занимава с партийно инженерство. А това вече повдига други много важни конституционни въпроси", коментира още Нинова.

 

СИНХРОНИЗИРАН ДУЕТ

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП Асен Василев заяви пак, че "в последните 24 часа видяхме доста добре синхронизиран дует между Радев и Борисов". И повтори позицията, че "Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

Според Василев, ако президентът наложи вето на промените в ИК, това ще докаже, че последните три седмици, вместо да бъдат приети важните законопроекти, включително и истински бюджет, депутатите са се занимавали с Изборния кодекс напразно.

По отношение на острите думи на Румен Радев, Василев коментира, че неговите отношение с президента са били стриктно институционални. "Когато нещо го мисля, го казвам. За да тръгнем напред като държава, трябва да започнем да казваме всичко, което мислим и виждаме", добави Василев.

 

Още по темата