Медия без
политическа реклама

Борисов: България си има Меси и това съм аз

ПП е на етап "Няма да предлагаме кабинет на малцинството"

04 Дек. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Ден преди ГЕРБ да получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, в парламентарната група на партията се чуха гласове - за премиер да бъде издигнат Бойко Борисов. 

"ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме - по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Такова правителство на малцинството надали е най-доброто, което може за стабилност и разбирателство да се случи в момента. Още не е узрял политическият ни елит. И Меси е на 31 г., но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение, и това съм аз", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов да бъде номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС - това заяви почетния председател на ”Гергьовден” Любен Дилов - син, който е част от коалицията ГЕРБ-СДС. Той уточни, че това е негово мнение, а кого ще номинира ГЕРБ-СДС, зависи от останалите формации.

"За мен лично това е премиерът на България, ако искаме нещо да се промени. Какво ще решат, обаче, от ГЕРБ, не мога да ви кажа. Ако зависи от "Гергьовден", да сме го издигнали досега, но все пак зависи от ГЕРБ, защото те са по-голяма формация и те решават", посочи Дилов.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков подкрепи тази позиция: „Моето лично мнение е, че ако искаме да нормализираме политическата система, трябва да подхождаме логично. Каква е логиката? Като имаме първа политическа сила, обикновено лидерът на партията става премиер. Бойко Борисов, смятам, че трябва да бъде номиниран”, посочи той.

По думите му, ако изключим всички фикции и фиксации, на които сме жертва през последните години, партията, която спечели вота – предлага лидера си за премиер. „Това е нормалната практика във всички демократични държави”, подчерта народният представител пред Нова телевизия.

"Моето лично мнение е - бих номинирала Борисов", каза шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред БНР. Тя подчерта, че след получаването на мандата ще поискат нов кръг от разговори с всички парламентарни групи.

"Кабинет с премиер Десислава Атанасова най-вероятно няма да видим, ние премиер си имаме, той се казва Бойко Борисов", сподели и Владислав Горанов от ГЕРБ.

Всъщност, обсъжданите варианти в ГЕРБ са два. Единият - силно партийна кандидатура - именно в такъв контекст се спряга името на Борисов. Вторият - "по-широка, консенсусна" за другите формации фигура. "Утре кандидатът за премиер ще вземе папката от президента Радев. Утре ще разберете името", заяви вечерта пред bTV Томислав Дончев. Той отказа коментар дали ще бъде част от проектокабинета.

 

ПП: "НЯМА ДА ПРЕДЛАГАМЕ КАБИНЕТ"

ПП пък е на етап "Няма да правим кабинет на малцинството с втория мандат". Поводът за отказа - ремонтът на изборното законодателство. "Ние предложихме правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции. Първата гаранция беше отказването от хартиения вот. Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно и да бъде подкрепено от парламент, който до 3 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот. Двете понятия са несъвместими. След като беше преминато през първото условие като с валяк, това означава, че този парламент не е готов да подкрепи правителство с антикорупционна политика", каза пред БНР Кирил Петков. Вчера Даниел Лорер изрази дори още по-категорична позиция за отказ от съставяне на кабинет. Разбира се, предстои да разберем това окончателни становища ли са, или могат да претърпят промяна в следващите седмици.

 

"МЕСИ" - ПРИ ПРЕЗИДЕНТА

И Асен Василев се включи с коментар по политическите злободневия. "В момента има тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ. Има доста срещи между президента и Борисов последните няколко месеца. Има ясно стиковане и координиране на действията, както от гледна точка на възстановяване на кадри, така и на възстановяване на порочни практики”, каза той пред Нова телевизия. "Най-вероятно ще върнем мандата", добави съпредседателят на ПП.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата