Медия без
политическа реклама

21 магистрати се борят да работят за Кьовеши от България

"Надявам се, че сега няма да бъда изпратен в Африка", обърна се към ВСС един от претендентите

08 Септ. 2021Обновена
Кьовеши беше в България през юни, за да притисне ВСС да не протака процедурата по избор на шестима делегирани прокурори.
БГНЕС
Кьовеши беше в България през юни, за да притисне ВСС да не протака процедурата по избор на шестима делегирани прокурори.

Днес започва двудневното изслушване на кандидатите за европейски делегирани прокурори в България. 21 магистрати ще се борят за шестте места, които останаха свободни, след като европейския главен прокурор Лаура Кьовеши отхвърли шестима от десетимата предложени й от България. Изборът ще бъде направен от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в петък. Прокурорската колегия стартира тази процедура неохотно, след като Кьовеши посети България, за да напомни, че чака още шестима души за екипа си тук. Кандидатите се изслушват по азбучен ред.

отхвърлени и 4 одобрени кандидати за европейски делегирани прокурори от България. Това е равносметката от приключилото в Люксембург оценяване на номинациите, направени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Сред претендентите за поста отново е следователят Бойко Атанасов, който в момента е единственият критик на прокуратурата в собствените й редици. "Провежданите наказателни производства срещу извършителите на престъпления, свързани с европейския бюджет, в момента не дават никакви резултати. Смятам, че политическата корупция ще използва всичките си възможни лостове и механизми да се предпази от назначаване на независими магистрати за делегирани прокурори, отбелязва в мотивационното си писмо той. Както и първия път и сега той пише в мотивацията си, че "в момента ръководството на прокуратурата в лицето на главния прокурор и неговите заместници, изцяло се е отдало на политическата власт в лицето на Бойко Борисов, Делян Пеевски и управляващите партии, което на практика пречи за разкриване на престъпления, свързани с европейския бюджет, по които престъпления участват лица, заемащи висши държавни длъжности".

Сред кандидатите за втори път е и Милко Момчев от Софийската градска прокуратура, който наблюдаваше делото за рухналата сграда на столичната ул. "Алабин", под чиито отломки загинаха две момичета. Втората инстанция записа в мотивите към оправдателната присъда по това дело, че разследването е било минирано така, че осъдителни присъди са невъзможни. Ако бъда избран, ще допринеса за защита на финансовите интереси на ЕС срещу престъпления, ощетяващи сериозно европейския бюджет, които към момента все още не са обективно и пълно разследвани от националните съдебни органи, пише в мотивационното си писмо той и се оценява като високовалифициран професионалист с желаните знания и богат опит.

Очаквам да бъде ускорен трансферът на делата и случаите от България, по които ще работи европейската прокуратура. Това обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши днес по време на брифинга си пред българските медии. Кьовеши е на двудневно посещение в София от вчера.

В петък прокурорската колегия ще подложи на отделно гласуване по азбучен ред всеки един от кандидатите. Членовете на колегията имат право да гласуват и за повече от един кандидат, но за не повече от шестима, колкото са и свободните места за европейски делегирани прокурори от България. Последната дума отново ще има Кьовеши.

Преди 2 седмици парламентарната комисия, занимаваща се с полицейското насилие по време на протестите миналото лято, реши да сезира Кьовеши, тъй като прокурорката Вероника Трифонова, която е работила по преписката за насилието зад колоните на МС и не е повдигнала обвинения, в момента е един от българските европейски делегирани прокурори. От парламентарната трибуна вътрешният министър Бойко Рашков обвърза избора на Трифонова за делегиран прокурор със смачкването на делото за полицейското насилие. Прокуратурата излезе със специална позиция, че това е посегателство върху независимостта й и също се закани да се обърне към Брюксел.

Дотук одобрени българи, които ще работят по евроделата на местна почва, освен Вероника Трифонова са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева. За отхвърлените номинации европрокуратурата обяви, че не покриват критериите да заемат длъжността.

С хирургическа точност прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра десетимата европейски делегирани прокурори, които ще работят с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Въпроси

Българският институт за правни инициативи (БИПИ) и гражданското сдружение БОЕЦ са пратили еднотипни въпроси до кандидатите. БИПИ пита например дали са били обект на влияние и как са се справили, как работата на европрокуратурата ще повлияе върху борбата с корупцията по високите етажи на властта, дали процедурата по избор задоволява обществените очаквания за прозрачност, конкурентност и обективност, дали очакват пречки пред оперативната си работа в България, дължащи се на структурата на прокуратурата. Сред въпросите на БОЕЦ са да бъде оценен мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор, както и работата на настоящия шеф на държавното обвинение Иван Гешев. Пита се и дали прокуратурата досега е имала успехи по делата за злоупотреби с евросредства и дали съдиите и прокурорите са независими.

Изслушването

"На първата процедура така или иначе не се случи изцяло изборът Ви. Поради което сега отново се виждаме с Вас", обърна се към кадровиците следователят Бойко Атанасов. Преди старта на участието на Бойко Атанасов Иван Гешев се изключи от видеоконференцията и остави Светлана Бошнакова да води, разказва "Клуб Z". Атанасов обвини, че и първия път процедурата пред ВСС е била нелегитимна и днес също е нелегитимна. 

Бойко Атанасов си спомни, че Стефан Петров, който сега е член на ВСС, е бил в комисия, която през 2009 г. решила да го преместят в Дулово, без да е кандидатствал за работа там. "Надявам се, че сега няма да бъда изпратен в Африка", коментира следователят. По време на изслушването Атанасов няколко пъти спомена Бойко Борисов, с когото Гешев бил приятел. Спомена също и Пеевски, както и Сотир Цацаров.

Раздразнението на членовете на колегията се усети и при изслушването на кандидата Атанас Атанасов - наказателен съдия в градския съд и бивш председател на недолюбвания от статуквото Съюз на съдиите в България. "Повече от 20 години съм в тази професия и е предизвикателство да опитам да сменя попрището. Макар че те не са много различни. Независимостта като основно качество, което трябва да се прояви при упражняване на съдийската професия, е допълнително утвърдено и в регламента спрямо европейските делегирани прокурори. Обективността също", каза Атанасов на прокурорската колегия, цитиран от "Лекс".

Прокурорската колегия днес изслуша 11 от претендентите и продължава утре с останалите 10.

Оттегляне в 12 без 5

Първоначално участие в новия конкурс заявиха 23-ма прокурори, следователи и съдии, но двама се отказаха - спецсъдията Велислава Ангелова и зам.-окръжният прокурор на Бургас Светослав Маринчев. Мотивите за отказите им не са огласени.

Сред делата, по които се е произнасяла Ангелова, е това срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Ангелова ги оправда, горната инстанция потвърди присъдата, а прокуратурата се отказа да я протестира пред върховния съд. "Умея да работя под изключително напрежение, под светлината на прожекторите и въпреки натиска на медиен и обществен интерес, да не се поддавам на влияние, без да изпитвам колебание, породено от интересите на силните на деня, като се водя единствено от правилата на НК и наказателния процес", пише Ангелова в мотивационното си писмо.

Преди да се откаже от надпреварата, Маринчев също се зарича да е от полза на европейската прокуратура.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата