Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кьовеши поиска бързо да й пратят делата от България

11 Юни 2021Обновена
Брифинг на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши

Брифинг на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши

Posted by bTV Новините on Friday, June 11, 2021

Очаквам да бъде ускорен трансферът на делата и случаите от България, по които ще работи европейската прокуратура. Това обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши днес по време на брифинга си пред българските медии. Кьовеши е на двудневно посещение в София от вчера. 

Кьовеши обяви, че идната сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие нова процедура за избор на шестима делегирани прокурори, които ще работят на местна почва по делата за крупните злоупотреби с евросредства. Досега колегията неглижираше настояването на Кьовеши в Люксембург да бъдат пратени нови 6 кандидатури от България, след като ЕППО отхвърли 6 от десетте номинации от София. Така на 1 юни ЕППО стартира работа само с 4 делегирани прокурори от България, макар и квотата на страната да е 10.

"Избрах да посетя България, защото квотата на българските делегирани прокурори не е пълна. Ако не можем да работим с необходимите ресурси и капацитет, няма как да сме ефективни", отговори Кьовеши защо е избрала страната ни за първата си спирка, откакто ЕППО заработи. "Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, ние имаме служба тук, имаме офис и като европейски главен прокурор е мое задължение да надзиравам работата на колегите от всички 22 държави, които членуват в ЕППО", посочи тя. "Ако и новите номинации не изпълнят критериите, няма да ги предложа за назначаване", категорична беше тя.

Европейският главен прокурор не отговори конкретно дали подкрепя българският главен прокурор Иван Гешев и дали има доверие в българските власти. "Не става въпрос за доверие или лични взаимоотношения. А за задължения по закон. Имаме задължения да дискутираме всички проблеми и да търсим решения, за да тече ефективно работата на ЕППО. След вчерашните срещи имаме конструктивно решение", посочи тя. Кьовеши отказа да коментира протестите срещу Гешев. Но подчерта, че прокурорите трябва да са независими и никой не трябва да се меси в работата им.

"Ако някой опита да се меси в нашата работа, политик или друг, ще направя това публично достояние", закани се Кьовеши след въпрос за независимостта на делегираните прокурори. И пак повтори, че очаква националните власти у нас да изпратят по бързо разследванията, които попадат в компетентността на ЕППО.

"В официалните си срещи не съм разисквала случаите на ЕППО или конкретно производство. Присъствието ми тук беше насочено за процедурата за избор на европейски прокурори и за техническата подкрепа", отговори Кьовеши на въпрос дали може да има доверие, че българската прокуратура качествено си върши работата, след като се наложи САЩ със санкции да посочат проблемите с корупцията. "Не съм тук, за да оценявам качеството на работата на българската прокуратура. Моята работа е да съм сигурна, че всички национални органи ще подпомагат дейността на ЕППО", посочи Кьовеши.

"Не става дума за доверие и лични чувства", няколко пъти повтори Кьовеши. И препоръча очакванията към ЕППО да бъдат ограничени до нейната юрисдикция.

"Опитах да науча във всяка държава членка статистиката за последните 4 години за делата за измами, които са от компетентността на ЕППО. Стигнах до заключение, че има големи разлики между страните. В някои има 4-5 разследвания на година, а другаде по 100. Изводът е, че някъде правоприлагащите органи имат по-голяма воля да разследват такива престъпления", каза Кьовеши.

Самата Кьовеши ще е част от постоянен състав от европрокурори, който ще надзирава случаи. Тя даде пример, че това може да са дела от България, или Франция, или Германия. "Делата ще бъдат разпределяни между прокурорите в постоянните състави на случаен принцип. Не знам дали прокурорите от България ще пратят 10 случая на ЕППО. Имаме 15 постоянни състава и не знам дали ще дойдат в състав, в който съм аз. След това разпределяне всеки постоянен състав трябва да разглежда случаите, но и се осъществява надзор. Например надзираващите прокурори се грижат за това едно дело да не се разследва 5 години и да се види какво се върши по него. При вземането на важни решения също се осъществява надзор", обясни тя.

По нейни думи съществува риск Европейската прокуратура да се задръсти, ако започне да разглежда маловажни измами с европейски фондове. Тя даде пример, че работата ѝ не е насочена срещу фермера, който е получил 10 000 евро, но ги е инвестирал не по предназначение, а срещу крупни злоупотреби. В момента ЕППО разследва измама, която се е случила на територията на 5 държави и щетите са за 70 млн. евро, посочи Кьовеши.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, а веднага след това се видя и с главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата, въпреки че протестиращите срещу Гешев се заканваха да не го пуснат в сградата.

 

Още по темата