Медия без
политическа реклама

Окончателно: Кьовеши отхвърли 6 от 10 български европрокурори

Лаура Кьовеши
https://audiovisual.ec.europa.eu/
Лаура Кьовеши

6 отхвърлени и 4 одобрени кандидати за европейски делегирани прокурори от България. Това е равносметката от приключилото в Люксембург оценяване на номинациите, направени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Съобщението за последните два отхвърлени и един одобрен кандидат дойде в петък, 7 май. От документите, качени на сайта на европрокуратурата (ЕППО), се вижда, че е одобрена Вероника Трифонова, а Божидара Ганева и Венцислав Фердинандов са отхвърлени, тъй като не отговорят на изискванията за заемане на длъжността.

"Сега" попита пресслужбата на Лаура Кьовеши дали се чакат нови 6 номинации от България, но оттам обясниха, че се надяват да получат такива, но топката е в полето на Висшия съдебен съвет. Преди месец европейският главен прокурор поиска от ВСС да й представи нови 4 номинации на мястото на първоначално неодобрените кандидати. Прокурорската колегия обаче прие молбата на Кьовеши само за сведение и реши да чака окончателната оценка за българските номинации.

Делегираните прокурори ще работят в своите държави по делата за крупни злоупотреби с европейски средства. Европейските делегирани прокурори могат да продължат да изпълняват функциите си на национални прокурори (т.е. ще имат двойна функция). Когато обаче действат в рамките на мандата на ЕППО, поне на хартия, те ще бъдат напълно независими от своите национални прокурорски органи.

Одобрената сега Вероника Трифонова се присъединява към Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

Дотук отхвърлени бяха Бисерка Стоянова, Христо Крачунов, Мая Ковачева и Преслава Петкова. От обясненията на ЕППО се разбра, че европрокуратурата не иска в редиците си следователи, прокурори от районно ниво и съдии, които нямат опит със сложни казуси, с каквито ще се занимава европрокуратурата.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши моли с писмо Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да изпрати нови 4 предложения за делегирани прокурори на мястото на отхвърлените окончателно 4 от 10 номинации.

Как прокурорската колегия избра кои магистрати да предложи в Люксембург вижте тук: Прокурорите, които ще работят за Кьовеши, бяха избрани от раз

Още за заседанието на прокурорската колегия по забележките на Кьовеши прочетете тук: Прокурорската колегия засекрети отговорите си до Кьовеши

Вижте също и ВСС отхвърля забележките на Кьовеши към кандидатите за европрокурори, както и ВСС не успя да пробута десет малки гешевчета на Кьовеши.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата