Медия без
политическа реклама

ВСС онемя за отхвърлените от Кьовеши прокурори

Съветът прие само за сведение писмото на европейския главен прокурор, с което иска нови 4 магистрати от България

14 Апр. 2021Обновена
Лаура Кьовеши
https://multimedia.europarl.europa.eu/
Лаура Кьовеши

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши моли с писмо Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да изпрати нови 4 предложения за делегирани прокурори на мястото на отхвърлените окончателно 4 от 10 номинации. Това се разбра на заседанието на колегията в четвъртък, след като писмото на Кьовеши влезе като допълнителна точка в дневния й ред.

Единодушно колегията, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, реши да приеме писмото на Кьовеши единствено за сведение и засега да не прави нищо по него. Причината е, че европейската прокуратура (ЕППО) отхвърли 4 от 10 български предложения, одобри окончателно 3, а последните 3 остави висящи. Едва когато ЕППО има окончателно решение и за "висящите" кандидати, Прокурорската колегия ще реши какво да предприеме по писмото на Кьовеши. 

Миналата сряда от Люксембург обявиха, че четиримата не отговарят на критериите да заемат длъжността. На заседанието на Прокурорската колегия днес стана ясно и кои са те - Мая Ковачева, Преслава Петкова, Бисерка Стоянова и Христо Крачунов. Причината е, че първите три са следователки. Те не са били в позиция да участват в решения, свързани с наказателно преследване. Нямат опит за изготвяне на обвинителни актове и пледиране в съда, мотивира се Кьовеши. Крачунов пък е съдия, занимавал се предимно с граждански, административни и търговски дела, т.е. без опит в наказателното право.

Гергана Мутафова от ВСС обясни, че е лично разочарована, че това се е случило на тези колеги по такъв неприятен начин. Тя подчерта, че Прокурорската колегия им е дала най-висока оценка, а регламентът на европрокуратурата не изключвал за делегирани прокурори да кандидатстват и магистрати, които не са от прокуратурата.

Европрокуратурата дотук одобри Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева. Висящ е въпросът дали Божидара Ганева, Венцислав Фердинандов и Вероника Трифонова ще бъдат делегирани прокурори.

ЕППО обясни пред "Сега", че тримата одобрени български делегирани прокурори все още не са започнали работа (за разлика от делегираните прокурори от Германия, Нидерландия, Чехия, Литва, Естония, Румъния и Словакия). Европрокуратурата ще се свърже с българите, за да бъде обсъдена датата, на която ще започнат работа. Тя трябва да е преди 1 юни, когато се очаква ЕППО да започне да функционира. Дотогава всички 22 държави от ЕС, които участват в структурата, трябва да имат поне по един делегиран прокурор. 12 държави вече са пратили номинациите си в Люксембург, а 10 от тях имат одобрени магистрати.

Делегираните прокурори ще работят в своите държави по делата за крупни злоупотреби с европейски средства. Европейските делегирани прокурори могат да продължат да изпълняват функциите си на национални прокурори (т.е. ще имат двойна функция). Когато обаче действат в рамките на мандата на ЕППО, поне на хартия, те ще бъдат напълно независими от своите национални прокурорски органи.

Литва е единствената друга държава освен България, чиито не всички кандидати са одобрени - 3 към 1. За разлика от България обаче, Литва няма отхвърлени кандидати, а един е все още висящ.

ЕППО не отговори дали вече има получени сигнали от България, по които да започне да работи след 1 юни. Оттам обаче обясниха, че ще бъде обсъдено евентуалното прехвърляне на делата, започнати след края на 2017 г. Всички нови дела, които са от компетентността на европейската прокуратура, ще отиват автоматично в Люксембург. "Още е твърде рано да говорим за брой дела и съдържание", обяснява ЕППО.

Делата

Все пак под шапката на Люксембург се очаква да минат дела за случаи като този за разкритията на ОЛАФ за тежки нарушения при поръчка на българското МВР, с която са купени стотици джипове. През февруари скандалът допълнително нагнети напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Миналия октомври пък Гражданското сдружение БОЕЦ сезира Кьовеши за факти и обстоятелства около изграждането на газопровода "Турски поток" на българска територия. Преди това и евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще иска Кьовеши да провери парите, които отиват за българските пътища, както и как точно се строят те.

България е страната с най-много отхвърлени от европейската прокуратура (ЕППО) предложени за делегирани прокурори. Това се вижда от справка за държавите, огласена от европрокуратурата.

Как прокурорската колегия избра кои магистрати да предложи в Люксембург вижте тук: Прокурорите, които ще работят за Кьовеши, бяха избрани от раз

Вижте също и ВСС не успя да пробута десет малки гешевчета на Кьовеши.

Още по темата