Медия без
политическа реклама

2 г. по-късно - медицински сестри още са с под 950 лв. заплата

Извършва се геноцид върху цяло едно съсловие, смята Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти

01 Март 2021
Илияна Кирилова

Две години след първите протести на медицинските специалисти у нас исканията им за достойни условия на труд, по-високо заплащане и отпадане на търговския модел в държавното здравеопазване продължават да бъдат същите, защото в по-голямата си част остават неизпълнени. Това стана ясно от днешния протест пред здравното министерство, организиран от Синдиката на българските медицински специалисти.

"Смятаме за цинизъм това, че здравното министерсъво и управляващите имат такова отношение към медицинските специалисти, особено в тази пандемична година", коментира пред БНР Мая Илиева, лидер на Синдиката. По думите й те продължават с исканията си отпреди две години, но сега настояват най-вече за това да има такива законодателни промени, които да дадат възможност на медицинските специалисти, които изнасят системата на гърба си, да остават да работят в България.

"На много места заплатите на медицинските специалисти все още не са достигнали обещаните 950 лв. Обяснявам си това с прекалено многото интереси в здравеопазването - това е най-големият законен бизнес в България. Парите се източват от Здравната каса. Медицинските специалисти са държани под картел, затова че голям брой болници не могат да бъдат обслужвани, ако медицинските специалисти не работят на 2 или 3 места. Ако те получават нормални заплати, не биха работили на второ и трето място, а това автматично ще доведе до фалиране на болници. Затова медицинските специалисти се държат в това положение умишлено. Това е геноцид върху цяло едно съсловие", коментира Мая Илиева.

Тя посочи, че отново протестират за по-добри условия на труд и по-високо заплащане, както и за увеличаване на добавките за извънреден и нощен труд, за да не се налага на медицинските специалисти да работят на две или три места, както и една медицинска сестра да не обслужва 50 пациенти. Това според нея е "отбиване на номера", тъй е физически невъзможно една сестра да обгрижва толкова пациенти, а 25 стотинки на час извънреден труд са "подигравка".

Илиева коментира и опита (по думите й) на министерство на здравеопазването да наложи специалността "здравни асистенти" и студенти по медицина, които да работят в болниците и на практика да заместят медицинските специалисти заради недостига им. "Тези хора не носят отговорността на медицинските специалисти, те нямат и компетенциите на медицинските специалисти. Това е абсолютно незаконно - ако нещо се случи  пациент, отговорността се носи от нас, не от здравните асистенти", заяви тя. 

По думите на Илиева трябва да се промени и начинът на финансиране на болниците, защото по време на пандемията, когато е бил спрян плановият прием, приходите за заплати са се оказали недостатъчни. "Може да се реши например частните болници да не получават пари от НЗОК", посочи тя.

Във връзка със заплащането по 1000 лв. за медиците на първа линия Илиева за пореден път заяви, че не всички от тези хора са получили средствата, а вместо това са ги получили хора, които не са на първа линия, като администрация, аптека, шофьори на работодатели и т.н., т.е. отново няма контрол, зардаи което според нея което се източва Здравната каса.

Протестът на медицинските специалисти не е единственият днес. По-късно се очаква на протест да излязат и природозащитници заради застрояването по Черноморието.

Скандирането от екопротестите "Искаме природа, не искаме бетон" отново се чува в центъра на София тази вечер.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?