Медия без
политическа реклама

Природозащитници протестират срещу бетона по морето

Екоорганизациите настояват за премахване на строежите на Алепу и край Синеморец

01 Март 2021Обновена
БГНЕС

Скандирането от екопротестите "Искаме природа, не искаме бетон" отново се чува в центъра на София тази вечер. Природозащитници от коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони” провеждат протест против унищожаването на природата по Черноморието заради неспазени обещания и куп нарушения. Шествието им минава през пешеходната зона на бул. "Витоша" към сградата на Министерския съвет, а оттам към парламента и блокада на Орлов мост. Протест се провежда и в Пловдив, където организатори са Гражданска коалиция "Пловдив" и Русе, където протестът се води от "Русенци за българската природа".

Протестиращите издигат няколко искания. Настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. "Новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона “Камчия” задължително да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки. Въпреки обещаното от екоминистерството възобновяване на процедурата на 5 февруари, към 18 февруари, нов вариант на заповедта не е качен за обсъждане", пишат организациите.

Освен това искат да се отменят заменките в района на Камчийски пясъци и да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост. Министърът на регионалното развитие и благоустройството да промени предназначението от урбанизирани терени на горски и земеделски територии. Държавата да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени.

Екоорганизациите настояват също в кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване, и не на последно място - спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец.

"Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм. Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец", категорични са екоорганизациите.

Протест под надслов „Долу ръцете от българската природа“ събра тази сутрин десетки природозащитници пред Министерския съвет, предаде БНР.   Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата