facebook
twitter

Горещи новини

Анкара: Няма проблем в турско-американските отношения

694

Турция и САЩ развиват добри отношения въпреки редицата спорни въпроси между двете страни, заяви говорителят на турския президент Реджеп Ердоган - Ибрахим Калин. "Отношенията между САЩ и Турция имат специално място", зяви Калин на приема, проведен в навечерието на 37-ата годишна конференция за турско-американските отношения. "Когато президентът на САЩ Тръмп встъпи в длъжност, двамата президенти развиха добри отношения. Между тях има химия", добави Калин.

Твърденията, че двете страни се разминават по редица въпроси през последните две години и продължават да се сблъскват с проблеми, Калин коментира с думите, че приятелството между президентите на двете страни е "изиграло значителна роля" за предотвратяване на превръщането на проблемите в кризи.

От своя страна турският посланик във Вашингтон Сердар Кълъч каза, че турско-американските отношения "процъфтяват на основата на общи ценности, взаимен интерес и споделени цели". Сред присъстващите на срещата бяха министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар и министърът на търговията Рушар Пекан, както и редица високопоставени служители.

Тази година 37-та годишна конференция за отношенията между САЩ и Турция ще се проведе под мотото: "Обратно към бизнеса: Поддържане на партньорство в трудни времена". Тридневното събитие ще засегне начините за постигане на двустранна търговска цел от $75 млрд.

През февруари турският президент Реджеп Ердоган и американският му колега Доналд Тръмп се договориха за по-нататъшно укрепване на икономическите отношения, като поставиха цел от $75 млрд. в двустранната търговия.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ разкриха шпионската програма на ГРУ Drovorub

14.08.2020

3637 44
Чавушоглу уведоми Захариева за ситуацията в Източното Средиземноморие

13.08.2020

3278 23
Беларус и Турция предизвикаха спешно заседание в ЕС

12.08.2020

2718 12

Коментари

Дзопино

турция е напълно зависима икономически от сащ. Докато сащ са икономически хегемон, турция няма избор и ще балансира на ръба на собствените си интереси и на тези на сащ. ако направи грешна крачка икономически ще и е много тежко. 

SSlavov

Какво да каже завалията - миналата година за няколко дни Тръмп изстреля лирата в космоса и трябва да внимават.

ЗИП
снимка на ЗИП

И кое и зависимото на Турция ?

 

Затова математиката е велика наука защото изяснява абсолютно всичко и най-вече говоренето на ангро...

 

Та САЩ са едва четвъртия по значимост икономически партньор на Турция с оборот от 20 милиарда долара.

 

Първа е Германия с 36 милиарда, следва Русия с 25 милиарда и Китай с 23 милиарда.

 

Турция внася най-много стоки от Русия и Германия ( по 21 милиарда) а изнася най-много за Германия - 15 милиарда.

 

Ерго Турция е най-силно зависима икономически от Германия и Русия !

NATURAL

Оххх, тази дописка е кофти предизвикателство и удар под кръста за местната русо-туркофилия. Редакцията не чете ли какво проповядват денонощно демократофобите във форума ....

Дзопино

зип-е от геополитика разбираш но от икономика не. Не съм първия дето ти го казва. 

 

прочети за дълговата криза в турция и за причините. Те се свеждат до едно нещо - лирата пада спрямо долара. И най-вероятно ще продължи да пада ако турция и сащ не се раберат. А турците не е да нямат заеми в долари. Кой и как ще ги плаща? Как ще взимат нови заеми? Това са елементарни инструменти които амеркинаците все още контролират по цял свят. 

 

пп . ето и линк https://tavex.bg/blog/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/

3biri

Кога е имало дългова криза в Турция? Държавният им дълг е 30% от БВП.

Jules

Има три държави, с които САЩ  никога няма да развалят отношенията си: Великобритания, Израел и Турция. В този ред. Независимо кой е президент на САЩ.

 След тях се нарежда Саудитска Арабия.

сталкер пустиняк

И ако Израел развали отношенията си с Турция, какво ще стане?

Stern

САЩ ще продават нападателни оръжия на едната и отбранителни системи на другата.

И обратно.

navara

За Саудитска Арабия не съм сигурен. Имаше и други приятели в района които в един момент стана по изгодно да бъдат демократизирани. С Турция е сложно и донякъде опасно за България. Какво САЩ биха дали на Турция, за да ги върне в атлантическото лоно. Варианти много...

Влез или се регистрирай за да коментираш