Quantcast
Войната и санкциите застрашават британския фиш & чипс | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

ПОЛИТЕКЗОТИКА

Войната и санкциите застрашават британския фиш & чипс

Рибата е руска, олиото - украинско, а една 160-годишна кулинарна традиция е под заплаха
1 352
 EПА/БГНЕС
В продължение на повече от сто години пържената риба с картофки е "храна на бедните", достъпна за всички.

Войната в Украйна застрашава хиляди човешки животи и слага отпечатък върху цялата световна икономика. От нея страда и нещо, което човек едва ли би заподозрял - панираната риба с картофки, или Fish & Chips. Комбинацията е измислена преди 160 години е и своеобразна емблема на неособено богатата кулинарна традиция на Великобритания, достъпно за всички социални слоеве. Сега традиционното ястие и свързаната с него индустрия са под заплаха. 

Войната и свързаните с нея икономически санкции оскъпиха значително всички продукти, влагани в производството на бързата храна - риба, брашно и олио. По данни на Company Debt до края на годината

 

ще затворят или фалират 1/3 от местата,

 

където се предлага ястието. Става дума за хиляди заведения, много от тях малки семейни бизнеси. 

Бали Сингх има магазинче за бързо хранене в западен Лондон. Порция треска с картофи при него струва 9,50 паунда. Миналата година цената е била 7,95. За да покрие нарасналите си разходи, Сингх всъщност би трябвало да продава за 11 лири. Но това ще изгони и малкото останали клиенти. Затова той се опитва да намали загубите, като вместо треска предлага по-евтините хек и мерлуза, разказва Ройтерс.

В крайморското градче Суонидж на юг вече са индексирали цените - 66-годишната Пола Уилямс тъкмо си е взела обяд за 11 паунда от Fish Plaice. Тя пресмята, че щом това е сумата за един, 5-6-членно семейство ще плати по-малка сметка, ако седне в ресторант. Нейният съгражданин Малкълм Петерик, който е на 73 години, се тревожи, че Великобритания може да загуби част от традиционното си наследство - панираната риба с картофки е неизменна част от бита на островитяните в продължение на повече от век. "Когато растях, това беше храна за бедни хора", спомня си мъжът, платил 23 лири за две порции Fish & Chips. Храна, която

 

не е била ограничавана дори по време на световна война 

 

Причината за поскъпването не са само скачащите цени на горивата и ръстът на инфлацията, които засегнаха цяла Европа в последните месеци. Според традиционната рецепта "фиш енд чипс" се приготвя предимно от бяла риба - най-често филета треска, но понякога и други видове, които виреят предимно в студени океански води. 

Русия е страната, която държи близо 45% от световния улов на бяла риба, и в частност треска, припомня "Дейли мейл". Около една трета от вноса на този продукт във Великобритания идва именно оттам. Други големи снабдители на британския пазар с бяла риба са Норвегия и Китай, но според данните на специализираното изданиe Seafoodsource част от китайския и норвежкия внос всъщност е с руски произход.

Като част от икономическите санкции срещу Москва през март Обединеното кралство наложи забрани или драстично завиши митата върху вноса от Русия. Това допълнително затрудни доставките на риба, които страдаха още отпреди войната. Причината е Брекзит, заради който квотите на Великобритания за улов в Атлантическия океан бяха намалени с около 40 на сто спрямо периода преди раздялата с Европейския съюз. Негативен ефект имаше и пандемията от коронавирус. По данни на Ройтерс само за последната година цената на треската е скочила със 75%.

Войната засегна и друга важна съставка във Fish & Chips - слънчогледовото олио, в което се пържат рибните филета и картофите. Великобритания

 

внася от Украйна 80% от олиото,

 

което консумира годишно. Сега то също се превръща в дефицитна стока. Русия и Украйна произвеждат почти 53 процента от слънчогледовата мазнина в света. А във Великобритания се пържат толкова много риба и картофки, че остатъчното олио от приготвянето на ястието е използвано за производство на биодизел. Правителството в Лондон вече търси решение да го замени с други растителни масла, например с допълнителни доставки на рапица от Австралия.

Кризата с износа на зърно от Украйна води и до поскъпване на брашното - засега с 40 на сто. Най-британският продукт в традиционната храна остават картофите. Но изглежда и те са под заплаха. Още през 2019 г. учени от Университета в Лийдс алармираха, че

 

климатичните промени застрашават рибата с картофки

 

При един от сценариите, изготвени от Международния център по климата към Университета в Пристли, максималните летни температури във Великобритания може да се повишат с до 5 градуса по Целзий до 2050 г., припомня Bloomberg.

Най-драстично ще бъде затоплянето в Южна Англия, където се произвеждат големи количества плодове и зеленчуци. Това би могло да застраши производството на картофи, които са влаголюбива култура. Топлината и сушата от последните лета доведоха до утрояване на цените на картофите в Обединеното кралство, което принуди заведенията, предлагащи "фиш енд чипс", отново да вдигнат цените. Изследването бе публикувано в доклад на групата "Коалиция за климата", в който се казва, че площта на земята, подходяща за отглеждане на картофи, може да се свие с до 74% до 2050 г. 

"Виждаме тенденцията за изменението на климата сега в късните слани, които имахме миналата година, и екстремната топлинна вълна", коментира Кейт Самбрук от Международния център по климата в Пристли. Според нея двете явления са повлияли на картофените култури. Повече от половината от фермите на Великобритания твърдят, че са били засегнати от тежко метеорологично събитие през последните 10 години.

Още

Русия си намери пазар за горива в Мианма

18.08.2022

5325
9 загинаха, а 35 бяха ранени при два руски удара в Харков

18.08.2022

Обновена

2638
Китай изпраща войски в Русия за съвместни военни учения

18.08.2022

1832