Quantcast

Медия без
политическа реклама

Точно сега е моментът да отидете в Дубровник

Поради пандемията ще заварите кралско спокойствие, каквото не съществува при туристически наплив

23 Юли 2021
https://martintravel.com.mk/
Когато туристите са тук-там, усещането за пътуване в историята се усилва.

До неотдавна в курортния град Дубровник на хърватското адиатическо крайбрежие нямаше къде яйце да падне: Старият град бе обсаждан от тълпи туристи всеки ден, включително от феновете на "Игра на тронове". Днес улиците на Дубровник са пусти и тихи. Изглежда обаче няма да е задълго.

„Вие го наричате Кралски пристан, ние го наричаме у дома“ - този надпис в стил "стрийт арт" посреща гостите на  Дубровник на една от улиците на Стария град. Да, именно тук, в сърцето на средновековната крепост, някога столица на свободната и горда република Дубровник, са заснети много важни сцени от телевизионния сериал „Игра на тронове“. Дубровник стана основният прототип на фентъзи столицата на Седемте кралства от култовото телевизионно шоу.

Но дори без феновете на „Игра на тронове“ преди пандемията Дубровник беше залят от туристи. Пристанището на града, една от най-търсените туристически дестинации в Европа, бе посещавано от гигантски круизни кораби всеки ден със стотици и хиляди хора, желаещи да опознаят

перлата на Адриатика

Факт е, че морският курорт, разположен в южната част на Далмация, чиято история датира от далечния VII век, представлява най-доброто от Хърватия: там е и историческият Стар град - истинска средновековна крепост със спираща дъха архитектура и уникални скалисти пейзажи с шеметни гледки и природни паркове, с добре поддържани плажове и добре обмислена инфраструктура. Освен това заслужава внимание и средиземноморската кухня с акцент върху органични продукти, риба и морски дарове. Между другото, почти всичко, което намирате във вашата чиния, най-вероятно до вчера е зреело по склоновете наблизо или е пляскало в морето. И накрая, тук живеят невероятно позитивни и приятелски настроени хора. Така че, ако посетите Дубровник, лесно можете да твърдите, че сте опознали страната.

Славянското име на селището се дължи на факта, че то е било заобиколено от гъсти дъбови гори. От около средата на XIV век европейците познават града под латинското име Рагуза, след това Дубровник е столица на независимата република Дубровник и един от центровете за търговия и развитие на сръбската и хърватската култура, както и на далматинската реч, изчезнала през XVI век.

По време на Великите географски открития прочутите дъбови гори, заобикалящи Рагуза, паднали под ударите на брадви. Дървото се използвало за изграждане на кораби, които напускали пристанището на Стария град, за да откриват и завладяват нови земи.

Славянското име Дубровник

е възприето официално едва през XX век, или по-точно през 1918 г., когато хърватските територии престават да бъдат част от Австро-Унгарската империя.

Днес Дубровник се смята за главен хърватски курорт на Адриатическо море, а Старият град е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и е един от най-добрите паметници на Ренесанса в Европа.

Старият град на Дубровник е компактен: можете да го обиколите за час-два. Освен това по време на пандемията градът, подобно на други суперпопулярни туристически дестинации, беше практически празен. Вечерта от хълма Сръдж се отваря най-добрата гледка към града и зашеметяващата красота на залеза. До върха му можете да се изкачите за минути от северните крепостни стени с помощта на въжената линия, построена през 1969 година.

Туризмът се възражда,

макар и не в същия мащаб, както преди. Улиците на Стария град са тихи и спокойни, а в някои моменти дори необичайно пусти. Така че предимството на пътешественика, който реши сега да отиде в този морски курорт, е възможността, или по-скоро привилегията практически сам да види удивителния град в истинското му величие, да изследва криволичещите улици и крепостни стени, да се наслади на местни вина и морски дарове на терасите на уличните кафенета.

Местните жители и водачи предупреждават, че скоро круизните кораби ще се върнат в пристанището на Дубровник, което означава, че "Страдун" и други улици на Стария град отново ще бъдат налазени от шумна тълпа. Затова си струва да побързате.

Извън стените на Стария град

в Дубровник също има какво да се види и направи: вземете ферибот или лодка и отидете до един от многото острови, пръснати по крайбрежието на Хърватия, например до Локрум с изглед към Дубровник или принадлежащите към Елафитската група острови Шипан. Тези острови са добре обгрижени природни паркове и предлагат истинско приключение сами по себе си, защото имат естествени скалисти плажове с достъп по стълби, с кафенета и места за развлечения, тоест цялата инфраструктура както за плаж, така и за дейности на открито.

Също така от Дубровник можете да отидете до плажа Копакобана, разположен в северната част на полуостров Бабин Кук. Това е може би най-популярният плаж за семейства с деца в околностите на Дубровник, тъй като тук пясъчната ивица влиза плавно в морето.

На 10-15 минути пеша от портите на Стария град е друга интересна и достойна за посещение атракция -

хотелът, вписан в скалата

Това е бившият хотел Libertas, който е построен през 1968-1974 г. по проект на хърватските архитекти Андрия Чичин-Сайн и Зарко Винчек.

Днес уникалният имот принадлежи на веригата от първокласни хотели Rixos Hotels, която го придоби през 2003 г. и започна реконструкция през 2004 г. През 2020 г. въпреки пандемията петзвездният хотел Rixos Premium Dubrovnik бе ремонтиран за 20 милиона евро и отвори врати за гостите на града. С други думи, можете не само да се възхищавате на този архитектурен паметник, сега актуализиран и оборудван с най-новите технологии и дизайн - струва си да спрете тук, ако искате да получите още силни впечатления от престоя си в Дубровник.

Генералният директор на Rixos Premim Дубровник Айхан Баши казва: "Ние предлагаме не само комфортни стаи - ние ви предлагаме Дубровник. Това, което можете да видите вътре, е модерно преосмисляне на лукса, шедьовър на швейцарския интериорен дизайнер Ина Риндеркнехт, която преобрази вградения в скалите хотел с 310 стаи и го превърна в луксозен, модерен и елегантен спа курорт. Просторните тераси, към които се излиза на практика от всяка стая, предлагат спираща дъха гледка към морето, скалистия бряг и островите. Освен това хотелът може да се похвали с отлично обслужване и гастрономия, които са се превърнали в белег на веригата. Хотелът разполага със собствен уединен плаж с удобни стълби, както и два басейна (закрит и открит), бар и ресторант за средиземноморска риба, уникален спа център с единствения турски хамам в Хърватия.

И накрая, от Дубровник можете да се отправите на по-нататъшно пътуване по Адриатическо и Средиземно море. Фериботи и други кораби отиват до хърватския град Цавтат, до вече споменатите Елафитски острови, до Млет и Стон, където се намира фермата за стриди (най-вероятно стридите, които поръчате в един от ресторантите на Дубровник, ще бъдат точно от  там), както и до Италия, по-специално до Бари, откъдето можете да стигнете до Болцано и Мерано. Разбира се, трябва да проверите предварително дали в този период няма ограничителни мерки заради коронавируса.

Важно е основните забележителности да фигурират в маршрута ви: главната улица "Страдун", княжеският дворец, градските стени и портата Пиле, манастирската аптека, големият фонтан Онофрио, площад "Лоджия", църквата "Св. Влас", дворецът Спонца, пристанището, доминиканският манастир, катедралата "Възнесение Богородично", крепостта Ловриенац.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?