Медия без
политическа реклама

Леденика оправдава името си и зиме, и лете

Природният феномен във Врачанския Балкан привлича 50 000 туристи годишно. И неслучайно

09 Септ. 2022
Безбройните причудливи форми на природните образувания в Леденика дават поле на човешкото въображение и превръщат пещерата в една от най-красивите в България.
Авторът
Безбройните причудливи форми на природните образувания в Леденика дават поле на човешкото въображение и превръщат пещерата в една от най-красивите в България.

Още първото впечатление от туристическия комплекс около пещерата Леденика е поразително. Мигом се създава усещането, че освен с потенциала България все пак разполага и с умението да бъде привлекателна дестинация за свои и чужди посетители. Необходими са ѝ единствено повече така развити локации като тази във Врачанския Балкан.

Неслучайно Леденика е една от най-посещаваните пещери у нас. По официални данни тя привлича над 50 000 туристи от страната и чужбина всяка година, което означава средно по 140 посетители на ден. Пещерата е отворена целогодишно и предлага еднакви условия във всички сезони, оправдавайки името си и зиме, и лете.

Образувана е в малмските варовици на днешна Стара планина през кватернера – преди около 2,6 млн. години, когато са се образували повечето български пещери. Леденика била известна още по време на турското робство. От XVIII-XIX век овчари я използвали, за да

 

съхраняват вътре овчето мляко,

 

а производители на копринени пашкули складирали бубено семе.

За първи път е посетена и картирана от геолози през 1922 г. По онова време земите около пещерата били собственост на видния местен търговец Христан Чомаков, който през 1927 г. дарява 100 декара ливади и гори на туристическото дружество "Веслец" във Враца. По-късно пещерата е благоустроена и през 1961 г. е отворена за масови посещения.

През лятото на 2005 г. туристическата инфраструктура в Леденика е изцяло подновена. А в днешния си модернистичен вид развлекателният парк функционира от 2014 г., когато финишират дейностите по европейския проект "Туризъм без сезони".

Пещерата се намира на 16 км от Враца. До нея има добре поддържан асфалтов път, който преминава през прохода Вратцата, криволичи покрай скалите и горските масиви на Врачанския Балкан и достига до самия вход на пещерата. Той е разположен на 830 м надморска височина, в най-ниската част на Леденишкия валог – на дъното на долина с формата на корито.

Дължи името си на изключителната си естествена украса – ледени сталагмити, сталактити и сталактони, образуващи се в първите две зали. Някога пещерата била пълна с вода, която постепенно се оттеглила, оставяйки фантастични форми. Всяка зима се появяват и ледени фигури, но със затоплянето на времето изчезват. А карстовите образувания продължават да бъдат

 

ваяни от природата вече стотици хиляди години

 

Пещерата е дълга 320 м и има 10 зали, разположени на няколко етажа. От "Преддверието" се преминава през нисък и тесен проход, наречен "Проходът на грешниците" – поверието гласи, че който не може да се провре през него, има да изкупува твърде много грехове. Следва "Малката зала", после – "Концертната зала".

Тя е възприемана като една от най-атрактивните пещерни зали не само в България, но и на Балканите. Заради съвършената акустика в нея ежегодно концерти изнася Врачанската филхармония, макар и в съкратен формат заради нетипичните за подобно събитие температури. Термометрите тук показват от -15 до около 8-10 градуса.

Образуванията в Леденика носят колоритни имена: "Главата на великана", "Крокодилът", "Соколът", от тавана се спускат "мечове", "щитове" и "боздугани"... Плод на необятното човешко въображение са още "Къщичката на Баба Яга", "Жената на великана", "Дядо Коледа" и какво ли още не сред безбройните причудливи форми.

По железни мостове се преминава над "Малката" и "Голямата пропаст", а през малък коридор "Завеските" се стига до красивата "Бяла зала". Фигурите в нея също са озаглавени: "Слонът", "Къпещата се девойка"... Най-високата точка на пещерата се нарича "Седмото небе", но пътят до нея е достъпен само за най-запалените и добре подготвени туристи.

Наблизо е и малко езеро с дълбочина 50 см. Според легендата то не само "събира сълзите на планината", но може и да изпълнява желания. За целта човек само трябва

 

да потопи ръката си в ледената вода и да помечтае

 

Когато посетителите се върнат на повърхността, ги очакват още куп забавления в развлекателния парк "Леденика". Той се намира непосредствено до пещерата и включва информационен център с експозиции, както и 5D кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк за най-малките любители на планината и приключенията.

Посетителският център предлага разходки по екопътеки, спортни игри и състезания за всички възрасти, артистични мероприятия, свързани с природните дадености на Стара планина. Пещерата Леденика е и един от 100-те национални туристически обекта на България, като нейният печат се поставя под №16 в колекционерските книжки на Българския туристически съюз.

 

МАРШРУТИ

 

Проход Вратцата

Проходът Вратцата, наричан в Средновековието Вратица, е символ на Враца и се свързва с името на града. Обявен е за природна забележителност през 1964 г. и се простира върху площ от 2 хектара.

През него минава шосето за пещерата Леденика, едноименния туристически комплекс, хижа "Пършевица" и с. Згориград. Проходът е ждрело на река Лева и е рядко красив и внушителен скален масив.

Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския п-ов – над 400 м, и са най-популярният алпийски обект в България. Делят се на Централна стена, Източен и Згориградски масив. По тях са трасирани над 140 алпийски маршрута с различна категория на трудност, някои от които са емблематични за българския алпинизъм: "Огледалата", "Втори конгрес", "Винкела", "Кучешкия зъб" и др.

Спецификата на скалния релеф и изискванията за безопасност са наложили в последните години преекипирането на туровете със съвременни клинове.

В пролома са запазени останки от средновековната крепост Вратица – X-XII век. Има изграден заслон за отдих с маса и пейки. В близост има извор с питейна вода. В околността се намира паметникът на Радан войвода.

В близост са и следните екопътеки:

– Исторически маршрут "Антична и средновековна Вратица", кръгов (1 ч.). Кръговият маршрут е изграден в местността Градище, непосредствено до прохода Вратцата, където според историческите сведения е възникнал град Враца;

– След прохода от дясната страна е входът за познавателния маршрут "Враца – пещера Леденика" (3 ч.);

– След прохода от лявата страна е входът за познавателния маршрут "Войводин дол – в. Скакля – Враца" (4 ч.);

– Ако се следва пътят за пещера Леденика, след два завоя от разклона за с. Згориград се достига място за къмпинг – местността Кариерата, над с. Згориград.

 

Познавателен маршрут "Враца – пещера Леденика"

Време за преминаване: 3 ч.

Изходен пункт: проход Вратцата

Крайна точка: пещера Леденика

Достъп: с автомобил или пеша, 1,5 км от Враца

Трудност: средна

Сезон: пролет – лято – есен

В началото маршрутът минава през борова гора и след половин час достига до къмпинг "Кариерата". След стръмно 40-минутно изкачване пътеката отвежда до извора Мечото кладенче (Мечата вода) с кът за отдих.

Следва най-стръмното качване до скалния венец Гарванец, откъдето се откриват приказни гледки към прохода Вратцата. Оттам-нататък предстои леко и приятно половинчасово спускане към пещера Леденика.

По трасето на маршрута информационни табели запознават най-любопитните с различните пещерни образувания, благоустроените пещери в България, най-интересните пещери в света. Както и със заплахите, пред които са изправени.

 

Познавателен маршрут "Карст и биологично разнообразие"

Време за преминаване: 1,5 ч.

Изходен пункт: до амфитеатъра пред пещерата Леденика, кръгов маршрут

Достъп: с автомобил или пеша, на 16 км от Враца

Трудност: лесна

Сезон: пролет – лято – есен

При преминаването по трасето туристите се запознават с повърхностните карстови форми, характерната флора и фауна и връзката помежду им. На подходящи табла е поднесена информация за резервата "Врачански карст", по чиято граница се преминава.

По трасето са разположени места за отдих и наблюдателна кула с изглед към Дунавската равнина. Пътеката е особено подходяща за горещите летни дни, тъй като преминава изцяло през гориста местност.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата