Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай използва инфлуенсъри, за да изчисти имиджа си

Пропагандата на комунистическата партия е вече и в YouTube

БГНЕС
Традиционната китайска правителствена пропаганда става все по-неубедителна, затова правителството, с одобрението на президента Си Дзинпин, използва популярността на инфлуенсъри в социалните медии, за да "разкажат историята на Китай" пред света.

Китайската комунистическа партия (ККП) е подела пропагандна кампания, в която използва инфлуенсъри в социалните медии от региони като Синдзян, Тибет и Вътрешна Монголия, за да прикрие нарушенията на човешките права в тези части на страната. Това се казва в доклад, публикуван от Австралийския институт за стратегическа политика (ASPI) и цитиран от в. "Гардиън".

При все по-авторитарното управление на президента Си Дзинпин и потисничеството на комунистическата партия над етническите малцинства, най-сериозните нарушения на човешките права се наблюдават в Синдзян, Тибет и Вътрешна Монголия, а според доклад на ООН, публикуван в началото на ноември, има огромна вероятност в Синдзян да се извършват престъпления срещу човечеството. Във връзка с доклада 50 държави, включително България, призоваха Китай да изпълни всички препоръки, посочени в документа, сред които да се освободят затворниците от лагерите за превъзпитание в Синдзян-Уйгурския район в Западен Китай. Китайското правителство категорично отхвърли обвиненията, че държи около 1 милион души против волята им и потиска религиозни и културни дейности, заявявайки, че въпросните трудови лагери са създадени за противодействие на екстремизма и облекчаване на бедността.

Традиционната китайска правителствена пропаганда става все по-неубедителна, затова правителството, с одобрението на Си Дзинпин, използва популярността на инфлуенсъри в социалните медии, за да "разкажат историята на Китай" пред света. Според доклада на Австралийския институт за стратегическа политика, се наблюдава еволюция в пропагандните методи, като се използват лица от общностите, станали жертва на режима, за да опитат да опровергаят случващото се в действителност.

"По-малко изпипаното представяне на ситуацията от страна на инфлуенсърите е по-автентично и предава фалшиво усещане за легитимност и прозрачност относно граничните региони на Китай, което партийно-държавните медии се борят да постигнат", се казва в доклада.

Анализирани са около 1700 видеоклипа, създадени през последните няколко години от 18 популярни акаунта в YouTube, всеки с между 2000 и 200 000 последователи. Видеата са заснети предимно от млади жени от етнически малцинства в Китай. Те споделят като цяло положително съдържание за начина на живот и представят региони - например Синдзян, откъдето идват най-много сведения за репресии над мюсюлманското малцинство уйгури, но и други части в страната - като места, в които хората живеят щастливо.

Някои видеоклипове атакуват западните критици на китайския режим. Има и видео, показващо инфлуенсър по време на чуждестранна пресконференция, организирана от Китайската комунистическа партия, на която отхвърля обвиненията в нарушение на човешките права. "Синдзян е като другите места в Китай", казва уйгурски инфлуенсър в друг клип. "Хората живеят и работят в мир и щастие. Няма геноцид и принудителен труд. Посетители от цял свят са добре дошли в Синдзян", завършва оптимистично видеото.

Клиповете, създадени, за да достигнат крайната си дестинация YouTube, са предварително прегледани от служители на ККП, а създателите им са смятани за "политически надеждни". Преди да бъдат разпространени обаче, видеата трябва първо да минат цедката на контролираните китайски социални медии, а след това се прехвърлят в платформи, забранени от режима. Там те достигат основно до китайската диаспора, пръсната по света, но също така са насочени и към чуждестранна публика, за да ѝ предадат удобните за комунистическата партия съобщения. Видеоклиповете са съвсем просто заснети и на пръв поглед нямат сценарии, по които инфлуенсърите се придържат. Те споделят уж автентична, непринудена информация, без ясни признаци за връзки с правителството.

Съоснователят на изследователската група China Media Project, наблюдаваща китайския медиен пейзаж - Дейвид Бандурски, твърди, че видеоклиповете са пример за старата тактика "прикриване", използвана в продължение на десетилетия от комунистическата партия. Тя цели да се прикрие участието на държавата в пропагандата, която става чрез управленчески организации, известни като многоканални мрежи. Тези организации действат като посредници, за да позволят на базираните в Китай продуценти да осигурят приходи от видеоклиповете в YouTube, да скрият всякакви връзки с комунистическата партия и да създадат на пръв поглед независими и авторитетни гласове. 

През 2021 г. десетките хиляди многоканални мрежи в Китай са поставени под строг правителствен контрол по време на обща репресия срещу процъфтяващата развлекателна индустрия. Вече под надзора на правителствените служби, мрежите са задължени да предават записи и да гарантират, че те и техните инфлуенсъри се придържат към ценностите на партията.

Няма начин да се разбере дали инфлуенсърите са били принудени да създадат видеоклиповете. Те вероятно се възползват от достъпа, предоставен им от властите за пътуване и заснемане на зони, които са обикновено под строг контрол и наблюдение и са забранени за посещение от обикновени хора. Вероятно и комбинацията от търговски стимули, като приходите от зрителския интерес в YouTube, смесени с желанието да избегнат неприятности с властите, също подтикват държавните инфлуенсъри да създават лъжливо съдържание. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?