facebook
twitter

После

Реконтра

Пред избори

812
Пeщемалът ще бъде нъмбър уан в банския дрескод. Самият Махатма Ганди се е разхождал по пещемал из Лондон.

- Добре, де, но защо точно "Честита баня"? - повторих въпроса си.

Той се усмихна:

- Явно няма да се откажеш, докато не стигнеш до самата същност на нещата! На такива хора трябва да заложим, ако не искаме и този политически проект да се провали в тресавището на андрешковщината!

Усетих вълнението му - май бе искрено.

- Мнозина казват "Да започнем на чисто!" - продължи лидерът. - Добре, но как на практика да стане това? Не една и две политически заявки в тази посока бяха давани през годините на прехода и всички те завършиха с вадене на мръсно бельо и сочене на кирливи ризи! Твърде нечистоплътна се оказа политическата класа у нас! Вече никой не се съмнява в необходимостта от една хубава баня! Не просто душ, не жалкото заплакване, с което досега се минаваше - парене и търкане с кисето и керемидата, докато падне цялата мръсотия от парламент, правителство, президентство, местна власт!...

Повдигнах вежда:

- Значи смятате, че втръсналите ни политически муцуни могат да се променят просто с едно хубаво окъпване?

- Не, разбира се! - тръсна глава той. - Нужен е нов подход! Нов политически модел! А това става с нови хора! Пуснем ли онези хубавци в банята, значи да пламнем от заразите им!

Разочаровах се:

- Това, за новите хора, го чуваме на всички избори! И я караме по старому!

Лидерът се усмихна бащински:

- Защо, мислиш, избрахме наименованието "Честита баня"? Защото то казва всичко!

- Какво по-точно?

- Ще бъда конкретен. Пример - проблемите на здравната система. Голяма част от болежките минават след една хубава гореща баня! А останалите така или иначе не се лекуват! Милиони ще бъдат спестени! Или да вземем социалната система. Край на безработицата! Нямаш работа? Ела при нас в банята, тук има толкова много за вършене!

- Да, ама отдавна вече няма обществени бани!

Той тежко въздъхна:

- Така е, най-различни режими планомерно унищожиха тези очистителни гнезда! Да имало баня във всяко жилище, моля ви се! Разделяй и владей!

Нямаше как да не призная, че е прав. Но и не всичко е така лесно.

- Ами как се връзва вашата идеология с проблем като втората атомна електроцентрала например? - попитах.

- Харесвам мислещите хора! - отново се усмихна лидерът. - Хайде да помислим заедно какво е сега АЕЦ "Белене"! Един гьол пълен с вода!

Подскочих:

- Да! Слагат се край гигантския изкоп кабинки за преобличане, осигуряват се достатъчно сапун и пешкири... - дъхът ми спря пред величествената по своя мащаб и чистота картина.

Той мълчаливо ме целуна по челото.

- А светът? - прошепнах. - Ще ни разберат ли? Ще ни подкрепят ли?

- Да, ние не сме сами! - той се приближи до голяма географска карта на стената. - Вече установихме стабилни контакти с партия "Купающийся медвед" от Русия. Ето там пипат здраво! Блъскат с брезови клони и поливат с вряла вода, докато кожата започне да скрипти от чистота! Който е гледал "Ирония судьбы, или С лёгким паром!" знае за какво става дума!

- Младите не познават тази кинокласика - отбелязах.

- Те и за турската баня нищо не знаят, но това не значи, че не трябва да взимаме под внимание близкоизточното движение "Хамам".

- А Европа? Все пак това е нашият път.

- Там банята има дълбоки древноримски корени, но за съжаление те са пресечени през вонящото европейско Средновековие - лидерът уморено разтри слепоочията си. - Трудна, много трудна ще е мисията ни на запад!

- Камъкът тежи на мястото си! - отбелязах дипломатично.

- Да, ние сме преди всичко българи! - той ме загледа от упор. - Е, ще станеш ли един от нас?

Звучи патетично, но усетих величието на момента.

Все още няма коментари

Още

Въздухът трепери, багерът ръмжи!

15.02.2019

Весел Цанков

769
Любов, та дрънка

14.02.2019

Васил Сотиров

1703 3
Чинове, чудеса, мечти

12.02.2019

Георги Гълов

552

Влез или се регистрирай за да коментираш