facebook
twitter

После

Реконтра

Песента на Синята каска

автор
ИВО БАЛЕВ
639
 Пресцентър на МС

От сутринта ми задърпа одеялото една каракачанка със синя каска - аз се мъча сънен да се завия, хайванчето дърпа със зъби и колкото и да се съпротивлявам, ми отвива най-малкото краката, пък взе и да пращи на скъсано завивката. 

Разсъних се и ритнах леко Синята каска - това не е нехуманно, каска може да се рита, то не нанася вреда. 

А каракачанката ми проговори с човешки глас: 

- Ставай, българино, не ме гледай като Дани Кирилов! Ставай да видиш как се гаври с нас един баболюбец на име Макарон. 

Сигурен бях, че не сънувам, щото отвитите ми крака изстиваха, а и потният ми врат взе да скърца като дървения кон на Одисей, с който била превзета Троя. 

Троянски кон не съм виждал, но съм работил с дървено магаре в строителството, та съм запознат с материята и затова си позволих такова сравнение. 

Сложих си едно шалче като художник, обух едни чорапи, пъхнах в тях крачолите на пижамата, добих защитен и артистичен вид. Докато се привеждах в тоя конкретен вид, си припомних вчерашната буря, която предизвика въпросният Макарон с изказването си, че предпочита легални африканци пред български и украински банди. Че хайде протестни ноти, хайде обяснения от френска страна - тия банди били намерени в превода, пък Макарон не бил казал "банди", а "нелегални мрежи за миграция", което е съвсем различно! Абе, страшен казус, вчера съм се въртял 2 минути в леглото, докато заспя! 

Събрах си мислите, погледнах Синята каска и се зачудих - да я погаля ли тая каракачанка, или пак да я издрънча по каската? 

Издрънчах я. 

- Що ме будиш за простотии бе, куче волооко! 

- Как простотии бе, отцеругател! Българската бойна слава простотия ли е? Българската чест простотия ли е? Ти, значи, си съгласен да обиждат нашата татковина и да се гаврят с предците ни! Ти, значи, ще оставиш този Макарон да издевателства с Клета Майка България! 

Издрънчах каската да се концентрирам, че такива рецитации ме правят тревожен и разсеян. 

- Мълчи малко бе, отцелюбител и хранимайко! Те, французите, вече отговориха, че не били казали врат, а шия. Ти по служба ли им се обиждаш на французите или си вчерашен? 

- То пък си е моя работа, може и да съм вчерашен! - сопна се карачанката със синята каска и ритна под леглото един изпаднал български паспорт. - Аз нелегални паспорти не съм продавал никога! Ей тука се кълна в бойните знамена на България и в честта на Майка България! Един фалшив паспорт не съм продал, разбираш ли ме правилно! Никога в кучешкия ми живот не съм продавал фалшиви паспорти, никога! Запомни това веднъж завинаги. 

- Ама знам го това бе, канис! - показах информираност и латински език. - Знам, че всичките ви паспорти са редовни и фалшив алкохол не пиете! Но французите казаха, че проверили и нямало обидни думи за България в изказванията на френския президент. Някаква неточност в превода имало. 

Тук Синята каска ми възрази енергично: 

- Тази "неточност в превода" се използва, за да се налива вода в нафтата, да се разводнява дискусията. Няма никаква качествена разлика между думата "банди" и съчетанието "нелегални мрежи за миграция". 

Издрънчах го по каската, щото беше прав и ме досрамя, че не съм се сетил преди него. Но си повторих другия аргумент: 

- Бобчо каза, че е говорил с Макарон и оня му казал, че няма такова нещо, не е обиждал българите. И френските дипломати направили проверка, пък установили, че няма хейт към българите, а и контекстът нещо...

- Да, точно така - "съгласи се" Синята каска. - То и на мен ми казаха, че в екипа ми има джендър истерик с норвежки девиации, дето плаши бабите и циганите с антизападна пропаганда. И аз рекох, о, да, ще проверя и ще взема мерки. Ами проверих и установих, че няма такъв човек, няма такова нещо, каква ти антизападна пропаганда, като купуваме F-ки?!...

Пак го издрънчах по каската - без концепция, просто така за кеф. 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин нас да слуша, няма да сбърка!

13.12.2019

ВЕСЕЛ ЦАНКОВ

1731 2
Долу, под смокинята

19.09.2019

РУМЕН БЕЛЧЕВ

1094 2
Побългарен коледен разказ

29.12.2019

ВЕСЕЛ ЦАНКОВ

3154 1

Коментари

Mitnicharъ

Чак годишнината от Ньойския договор примеси, доносника смотан...

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)