facebook
twitter

После

Реконтра

Изберете ме за диктатор

795

Отидох при управляващата партия и още от вратата им рекох:

- Идват избори. Сложете ме начело на списъците, всички ще гласуват за мен, ще ме изберат, а вие също ще спечелите. Аз съм вашият човек.

Онези ме изгледаха.

- И какъв искаш – питат ме – да станеш в нашата партия? Ние имаме толкова много кадри, толкова хора вече са при нас, нямаме едно празно местенце. За какъв искаш да се кандидатираш?

- За диктатор!

- Моля?!

- За диктатор. И вие сте единствената партия, която има правилната политика да издигнете човек, който честно иска да бъде диктатор.

Те се спогледаха.

- Ти, драги – питат ме, – от луната ли падаш, а? Не си ли чел, че у нас от години се строи демокрация, има свобода, равенство и братство, хората са доволни и щастливи?

- Това – викам им – го чувам денонощно. И затова реших да се кандидатирам и да подпомогна управляващата партия с моята енергия и сили.

- Луд ли си? – питат ме директно.

- Нищо подобно – казвам, – дори имам документ, че съм здрав и прав.

- Тогава мнооого си се объркал!

- Нали – питам ги – само във вашата партия всичко се решава от думата на един-единствен човек, вашия председател?

- Да – викат, – и това е най-разумното нещо. Председателят може всичко, всичко разбира и най-правилно може да отсъди.

- Така – казвам. – Ако председателят лично не ви нареди, никой от вас нищо не върши, нали!

- Това е най-правилното – викат те. – Председателят ни има най-много информация от всички нас!

- Става – съгласявам се. – В тази партия само и единствено председателят ви казва кой да работи, кой да се храни, кой да си ходи на село и кой да мълчи или да говори. Така ли е?

- Това си е в реда на нещата – викат онези, – нали председателят лично ни е турил на тези места!

- Единствено вашият председател – продължавам да изреждам – има право да излезе по телевизора и да говори по всички въпроси. А после може да каже точно обратното и сам да опровергае думите си. Никой от вас не тълкува политиката на партията, не споменава грешките и няма мнение по никакъв въпрос!

- Председателят ни винаги има право! – не се предават онези. – Това е пълната демокрация!

- Е, точно това искам да правя аз – казвам им за пореден път, – аз мога да върша всичко, което вашият председател прави с вас. Ще ме турите най-отпред и хората ще гласуват за мен! Това е истината!

- Разкарай се! – викат ми. – Народът вярва само в нашата истината! Ще спечелим всичко и без тебе, така да знаеш! И то в най-честните и демократични избори.

- Всички знаят – казвам, – че това, дето вие му викате демокрация, е пунт, пластика и лакърдии. При вас всеки е задължен да гласува за победилата партия! Това е цялата ви представа за демократичните избори. Но повече гласове ще съберете, ако сте честни, оставите празните приказки и ако кажете истината на хората. Тука мога аз да помогна!

- Ниe – контрират ме те – никога няма да отстъпим от демокрацията, която сме завоювали! Народът не може без нас! Къш!

- Знам – викам им, – вашите демократи винаги са били в авангарда на този народ. Надявам се, че сега най-после ще им видим гърба!

Те ми се смеят.

- Разбирам – рекох им, – в предишния строй, който така ударно демонтирате, ни беше страх да кажем на глас нещата. А сега, при вашата демокрация, няма на кого!

Техния смях ставаше все по-силен.

Все още няма коментари

Още

Как пак да станем десет милиона

27.11.2019

РУМЕН БЕЛЧЕВ

636
Хващам американец, базира се тук синковецът!

06.12.2019

ВЕСЕЛ ЦАНКОВ

341
Буден спящ носи

05.12.2019

РУМЕН БЕЛЧЕВ

460

Влез или се регистрирай за да коментираш

×