Quantcast

Медия без
политическа реклама

Знаменосецът Здравкова се класира най-напред от българките в биатлона

Силите на нашите стигнаха за 50-о, 52-о и последното 86-о място на класическите 15 км

07 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС
33-годишната германка Денис Херман спечели първия си въобще олимпийски медал. В кариерата си тя има общо 8 победи за Световната купа, от които по 3 на преследване и спринт и две на 15 км индивидуално.

Дебютантката Мария Здравкова се класира най-напред от трите ни участнички в първото индивидуално състезание на женския биатлон в Пекин 2022 - на 15 км. Знаменосецът на на делегацията ни при откриването на игрите направи само 1 грешка в 20-те си изстрела, но с доста слабо ски бягане се нареди на 50-о място, изоставайки с 6:00.4 мин. от олимпийската шампионка Денис Херман (Гер).

В класическата дисциплина на биатлона всяка грешка в стрелбата води до автоматично прибавяне на минута към беговото време. Така Здравкова приключи само с 1 мин. наказание, но в ски бягането даде 78-о време от завършилите 86 участнички и това доведе до отпаднето ѝ назад.

Здравкова все пак победи лидерката на женския ни тим - Милена Тодорова, която допусна общо 5 грешки - все от положение прав (2+3) и това я прати на 52-ра, на 6:02.2 мин. Иначе Тодорова е с 32-ро бегово време.

Единствената от нашия отбор, която участва на 15 км и в Пьончанг`18 - Даниела Кадева, започна с цели 4 грешки в първите си 5 изстрела и приключи накрая с общо 8, което, съчетано с бавното ѝ ски бягане (най-слаба от всички 86 завършили), я остави на последното 86-о място. На игрите преди 4 години Кадева бе най-предно класиралата се от 4-те българки - на 53-о място.

Статистиката сочи, че през този сезон за Световната купа Тодорова има 22-ро място на 15 км - на последното състезание в Антхолц (Ит) в края на януари, Мария Здравкова бе два пъти 86-а в дисциплината, а Даниела Кадева не бе участвала на 15 км досега.

Германката Денис Херман завоюва олимпийската титла след само 1 грешка в стрелбата и общо време на финала 44:12.7 мин. Сребърния медал спечели Анаис Шевалие-Буше (Фр) - също с 1 грешка и 9.4 сек. изоставане, а бронза заслужи Марте Олсбу-Рьойзеланд (Нор) с 2 грешки и изоставане от 15.3 сек.

Утре от 10.30 ч. е класическото състезание на 20 км индивидуално при мъжете. Там очакванията са главно върху световния вицешампион от 2019 г. Владимир Илиев. Останалите в тима ни са Димитър Герджиков, Антон Синапов и европейският шампион да юноши от първенството през януари - Благой Тодев.

Още по темата