Медия без
политическа реклама

Женският волейболен отбор на България остана без селекционер

09 Ноем. 2021
БФВолейбол
Под ръководството на Иван Петков българският национален отбор два пъти спечели континенталната Златна лига. На Евроволей `21 обаче селекцията ни пропусна златен шанс да се класира за 1/4-финалите пред родна публика в Пловдив.

Иван Петков вече не е селекционер на женския национален отбор по волейбол. Треньорът се е срещнал лично с президента на федерацията (БФВ) Любомир Ганев и го е уведомил, че има други планове за бъдещето си. Двете страни са се споразумели за предсрочно прекратяване на договора, който беше до края на календарната година.

"Изключително съм благодарен на Иван за свършеното през последните години - коментира Ганев. - Треньорът изпълни поставената цел да изравни интереса към нашите дами с мъжкия национален отбор. Еуфорията около мачовете на европейската Златна лига и европейското първенство скоро няма да бъде забравена. Пожелавам успех на Петков в бъдещите му начинания. Вратата към БФ Волейбол винаги ще бъде отворена за него."

В момента 45-годишният специалист е наставник на украинския първенец "Прометей", с който се класира за Шампионската лига. Преди това той бе начело на българския хегемон "Марица" (Пловдив), който печели титлата в женското първенство неизменно от 2015 г. насам.

Иван Петков бе назначен за старши-треньор на А тима през 2018 г. и за четири сезона успя да го изведе два пъти до титлата в европейската Златна лига (2018, 2021) - комерсиалния турнир на континенталната конфедерация (CEV). Като селекционер на дамите той води България на две европейски първенства - 8-о място през 2019 г. и 9-о място през 2021 г., когато страната ни беше съдомакин.

За втори път в историята женският национален отбор по волейбол стана шампион в Златната лига на Европа - комерсиалната надпревара на континенталната конфедерация (CEV).
Женският ни национален отбор по волейбол приключи участието си на европейското първенство след драматична загуба с 2:3 (25:12, 21:25, 22:25, 25:14, 17:19) от Швеция на 1/8-финалите.

"Благодаря на БФВ за съвместната ни работа през последните четири години. Благодаря и на президента Любомир Ганев за оценката за свършеното от мен и щаба ми и предложението да продължим да работим заедно. В живота и в спорта има решения, които не са никак лесни. Има моменти, в които обаче и тежките решения трябва да бъдат взети. Като това да не продължа да бъда треньор на националния отбор. Изживявам доста това решение, защото съм емоционално свързан с този отбор. Благодаря на всички момичета, с които имахме възможност да работим за развитието на отбора в името на България и българския волейбол. Голяма благодарност към феновете, че даваха тази любов на отбора. Благодаря на всеки един човек, който е помогнал в развитието на националния отбор и като цяло на женския волейбол в България."

От федерацията съобщиха, че все още не е избран нов треньор за женския ни национален тим. До края на месеца пък се очаква и решението относно бъдещето на Силвано Пранди начело на мъжкия представителен тим. Вероятно италианецът, който на 13 ноември ще навърши 74 г., ще бъде заменен от досегашния асистент Николай Желязков.

Ръководството на българската федерация по волейбол (БФВ) няма да сменя селекционера на мъжкия национален отбор въпреки неизпълнената цел по време на Евро `21.
В българския волейбол регулярно се поставят цели - коя от коя по-високи. Само по себе си това, разбира се, е похвално - за да се развиваш, трябва да имаш начертан план и да го следваш. Проблемът e, че обикновено тези цели остават нереализирани.

Още по темата