Quantcast
Йоханес Бьо се отказа от точки и пари за Световната купа по биатлон | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Йоханес Бьо се отказа от точки и пари за Световната купа по биатлон

409
 ЕПА/БГНЕС
Йоханес Бьо по време на грешната си стрелба в "Солджър Холоу".

Лидерът за Световната купа по биатлон Йоханес Бьо се отказа от 43-те точки и 7000 евро за преследването на 12.5 км от последния проведен кръг - в Солт Лейк Сити (САЩ). На 16 февруари норвежецът завърши 4-ти на "Солджър Холоу" - олимпийското трасе от 2002 г., но при последната си стрелба от положение прав е стрелял само 4 от 5 пъти.

Че има останал патрон в пушката му е било установено при следсъстезателния контрол на оръжието, но "заради слаба комуникация в съдийската група" не е било взето под внимание и не е последвала дисквалификация. Самият Бьо е обърнал внимание на съдиите, че не е изваден от класирането.

След гледане на тв репортажа е намерено "най-доброто възможно решение", по думите на спортния директор на IBU Феликс Битерлинг. Бьо се е отказал от точките и по изрично негово желание всички 7000 евро ще бъдат разпределени между завършилите след него в зоната на премиите (за СК се дават от 15 000 до 500 евро за класиране до 15-о място).

"Случаят е приключен за мен. Аз веднага отидох при съдиите и им казах, че съм нарушил правилата, но нищо не последва. Надявам се, че IBU ще избягва да прави подобни грешки. Не е лесно да се откаже човек от точките си за Световната купа, но се надявам, че останалите биатлонисти ще намерят в това решение мотивация и сила да са честни в духа на феърплея", коментира самият Бьо.

Така премия ще има и за 16-ия в преследването - Фабиен Клод (Фр). А Бьо не понася кой знае какви щети в класирането, защото продължава да има гигантски аванс: 936 т. срещу 645 на втория - Александър Логинов (Рус).

Още

Стефанова полага клетва в НС като 1/8-финалист за Световната купа

20.07.2021

2341
Трима българи са във II кръг за Световната купа по шахмат

15.07.2021

529
Българският биатлон тъпче на място

28.03.2021

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

364