Медия без
политическа реклама

Волейболът ще работи по 4-годишен план "Визия 2024"

15 Юни 2020
БФВ

Българската федерация по волейбол (БФВ) е възложила изготвянето на 4-годишен план за развитие на държавните първенства при мъжете и жените. Това стана ясно след провеждането на първото реално заседание на новия Управителен съвет с председател Любомир Ганев.

От избора на ръководството по време на общото събрание на 13 март досега всички сбирки на УС се провеждаха виртуално заради пандемията от коронавирус. Днес членовете на волейболната управа за първи път се събраха в офиса на БФВ в София, за да гласуват състава на три важни комисии към федерацията.

За председател на Националната волейболна лига единодушно беше утвърден един от шефовете на "Левски София" Атанас Гаров. Членове на комисията, която ще се занимава с администрацията на първенствата както при мъжете, така и при жените, станаха Борис Халачев, Станислав Николов, Александър Попов, Ивайло Цветков и Найден Тодоров.

"Възложихме на председателя на комисията да изготви един правилник за провеждане на първенствата - разкри председателят на УС Любомир Ганев. - Казал съм му, че искам един 4-годишен план. Знаете, че ние работим по т. нар. "Визия 2024", тоест какво ще прави федерацията през следващите четири години. Искаме да знаем отсега какъв ще бъде форматът на първенствата тази година, следващата година и така - до 2024-та. И вече, когато се съберат клубовете да разискват, самата комисия трябва да напише предложение за правилник, който да бъде предложен за гласуване на УС и ние да го утвърдим. Не е задължително този правилник да е един и същи за всяка година."

Другите две комисии, чиито състави бяха утвърдени, бяха тази по "Маркетинг, обществени поръчки и финанси" - с председател Давид Давидов и членове Дженика Илчева, Сашо Йовков и Димитър Въртигов, и правната комисия със съпредседатели Радослав Василев и Велислав Йонев и членове Георги Рогачев, Росен Александров и Васил Райчев.

УС прие решението на комисията по детско-юношески волейбол за датите за доиграване на състезанията при подрастващите за сезон 2019/20 г. Същото се случи и с предложението на комисията по плажен волейбол за участието на националните двойки – юноши (до 20 г.) и девойки (до 18 г.), на европейските първенства в Бърно (Чех) и Измир (Тур).

Относно представителните отбори на България със селекционери Силвано Пранди при мъжете и Иван Петков при жените, Любомир Ганев коментира:

"Националните отбори - жените започват подготовка утре, а мъжете, доколкото знам, започват на 22 юни. Очакваме тази седмица да бъде даден списъкът от треньорския щаб, за да бъдат уведомени всички кои състезатели са повикани на лагер. При жените нямаме никакви официални първенства, но ще гледаме да направим или един турнир в България, или да отидем някъде да участваме на някой приятелски турнир. Един или два, не се знае колко ще има възможност. При мъжете имаме квалификация за европейско първенство, която трябва да се разбере точно по какъв формат ще бъде. Дали ще бъдем домакини на турнирен принцип. Играем с Австрия и Израел и се готвим да я спечелим, за да се класираме на европейското и да почнем да мислим за догодина."