Медия без
политическа реклама

Волейболният "Марек" става "Локо" (Пловдив)

Клубът от Суперлигата напуска Дупница, реши общото събрание

31 Яну. 2024
Представителният отбор на "Марек Юнион-Ивкони" (Дупница) ще се трансформира в "Локомотив-Авия" (Пловдив) за сезон 2024/2025 във волейболната Суперлига.
SPORTAL.BG
Представителният отбор на "Марек Юнион-Ивкони" (Дупница) ще се трансформира в "Локомотив-Авия" (Пловдив) за сезон 2024/2025 във волейболната Суперлига.

Мъжкият волейболен отбор на "Марек Юнион-Ивкони" напуска Дупница и се мести в Пловдив. Това окончателно решение беше взето по време на днешното Общо събрание на клуба от Суперлигата, който е 4-кратен шампион на България (2012, 2013, 2014, 2015 г.).

Като точка в дневния ред беше залегнала смяна на името и седалището на тима. И тя беше приета от делегатите.

"Окончателно. Отборът ще се премести в Пловдив. Името, под което ще се състезава отборът от следващия шампионат на Националната волейболна лига, ще е "Локомотив-Авия" (Пловдив). Отборът ни ще тренира и ще се състезава в залата на Пловдивския университет", разкри президентът на "Марек" и основен спонсор на клуба чрез транспортната си фирма Ивайло Константинов, цитиран от Sportal.bg.

До драстичната мярка за напускане на Дупница се стигна след конфликт именно между собственика на "Юнион-Ивкони", който е и лидер на ГЕРБ в града, и новоизбрания кмет Първан Дангов от БСП. Двамата не можаха да се разберат как да бъде използвана общинската спортна зала, в резултат на което Константинов постави ултиматум, че мъжкият отбор ще си намери друг град, а Дангов отвърна, че ще регистрира нов клуб, в който да тренират местните деца и юноши.

"Спонсори на новосъздадения отбор, който ще е приемник на "Марек", ще са компаниите "Юнион-Ивкони" и "Авия". Искам да изкажа специални благодарности на кмета на Пловдив Костадин Димитров и на неговия заместник Николай Бухалов, които ни оказаха пълно съдействие и подкрепа, за да може волейболният тим от Дупница да продължи своето съществуване в Пловдив", добави Константинов пред Sportal.bg.

Мениджърът на "Марек" Людмил Найденов пък разкри част от спортно-техническите планове на тима оттук нататък.

"След края на сезона ще вземем с нас някои от младите състезатели, които са към настоящия клуб. Другите остават в общинския клуб, който ще бъде създаден - заяви той пред BGvolleyball.com. - Ще направим жест към всички деца и ще изкараме всички първенства при подрастващите докрай - и в юношеското, и в девическото направление. Те са се трудили и го заслужават. Треньорите също ще останат да завършат със своите селекции предстоящите състезания. Не сме длъжни, но ще го направим. Имаме шест отбора в отделните възрасти, изискват се средства за тренировъчен процес, пътувания, състезания и храна. Най-лесно ни е през март да се преместим с мъжкия отбор, но няма да го направим и ще си изпълним ангажимента към подрастващите."

В следващия кръг от волейболния елит "Марек" гостува на друг клуб, който закъса след смяната на местната власт миналата есен - "Хебър" (Пазарджик). Двубоят е на 2 февруари от 18:30 ч.

Само три седмици след балотажа в местните избори на 5 ноември, който доведе до смяна на кмета в Пазарджик, волейболният "Хебър" се докара до просия.
Месец след балотажа в местните избори на 5 ноември, новият кмет на Пазарджик Петър Куленски (ПП-ДБ) изнесе смущаващи факти за нереално голям бюджет от общинските средства за доскорошния волейболен хегемон "Хебър", за раздавани огромни пари под масата, като същевременно

 

ДЕЖАВЮ

Любопитното е, че "Марек Юнион-Ивкони" (Дупница) става вторият спортен клуб от Югозападна България, който ще се прекръсти на "Локомотив" (Пловдив). През 2001 г. това стори футболният "Велбъжд" (Кюстендил), управляван по онова време от застрахователната компания "ВИС-2".

Три години след преместването в Града под тепетата трансформираният клуб спечели шампионската титла на България - единствена в историята на "черно-белите" във футбола.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата