Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кметът разкри за давани пари под масата във волейболния "Хебър"

Петър Куленски поиска оставката на ръководството на клуба

02 Дек. 2023
HebarVolley.com
"Хебър" трябва да започне оперира на пазарен принцип, категоричен е кметът на Пазарджик

Месец след балотажа в местните избори на 5 ноември, новият кмет на Пазарджик Петър Куленски (ПП-ДБ) изнесе смущаващи факти за нереално голям бюджет от общинските средства за доскорошния волейболен хегемон "Хебър", за раздавани огромни пари под масата, като същевременно поиска оставката на ръководството на клуба.

"Жълто-сините" станаха фактор в мъжкия ни волейбол през сезон 2018/2019 г., когато с помощта на тогавашния кмет Тодор Попов (ГЕРБ), осигурил както общински, така и спонсорски средства, отборът започна да инвестира мащабно в селекция. В последните пет сезона "Хебър" неизменно игра финал в Суперлигата, като два пъти спечели шампионската титла (2021, 2022) и три пъти взе сребърните медали, отстъпвайки пред "Нефтохимик" (2019, 2020, 2023).

Новият кмет Куленски обяви, че не смята да продължи същата линия на финансиране. Малко по-късно отборът бе напуснат от звездите и треньора и дори стигна дотам, че да проси пари от феновете.

Само три седмици след балотажа в местните избори на 5 ноември, който доведе до смяна на кмета в Пазарджик, волейболният "Хебър" се докара до просия.

 Снощи Куленски излезе с дълго обръщение във "Фейсбук", в което отново говори за нереално високите суми за издръжка на клуба, които са били непосилни за общината:

"Предишното ръководство на Общината е обещало на ВК "Хебър" сума от 350 000 лв. НА МЕСЕЦ. Ясно е било, че такива суми са непосилни за Общината и тя няма да издържи финансово. Това е бил един балон, който изкуствено се е надувал през годините, почнал е да издиша през лятото, когато Общината е взела да се задъхва финансово, и окончателно се е спукал в началото на есента, когато е било спряно финансирането на "Хебър", пише кметът.

И разкрива още смущаващи факти от начина, по който е функционирал финансово клубът:

"По информация от ръководството на "Хебър" играчите са получавали формално заплати в минимален размер, много под договореното. Останалата част от възнагражденията в размер на хиляди левове на месец са плащани В БРОЙ под формата на премии и бонуси. Ако това е вярно, то същото представлява нарушение на данъчното и осигурително законодателство и е ощетило бюджета с десетки хиляди. Няма как да толерирам подобно разходване на общинските средства, при което възникват основателни съмнения за укриване на данъци и осигуровки".

Кметът, който е и бивш волейболост, иска оставката на ръководството на "Хебър" и поставя ултиматум, че докато то не бъде сменено, община Пазарджик няма да отпусне повече нито един лев на клуба. Той заявява, че приоритет за него ще са "детско-юношеските школи, където играят децата на Пазарджик. А отборът ще бъде длъжен да започне да оперира на пазарен принцип - със спонсори, прозрачно и изсветлено управление и реален бизнес модел".

 

Ключови думи:

волейбол, Хебър

Още по темата