Медия без
политическа реклама

Волейболните националки подразниха Китай и си изпатиха тежко

Смяна на треньора не стои на дневен ред, категоричен е шефът на федерацията

16 Юни 2023
FIVB
Диагоналът на Китай Джън Исин атакува през оставената на единичен блок Мария Йорданова (№5) при тежката загуба на България в Хонконг.

Волейболният национален отбор на България изигра много силен първи гейм и ужасно слаби следващи три срещу тима на Китай, в резултат на което допусна шестото си поредно поражение в Лигата на нациите (VNL) при жените. Домакините на група 3 в Хонконг изглеждаха като разярен бик, след като загубиха първата част, и се наложиха с разгромна разлика за крайното 3:1 (-20, 7, 10, 15) в зала "Колизеум".

"Абсолютно се пропукахме на посрещане. Ядосахме ги и те ни натиснаха мощно, но това е мачът. Ако успеем да ги натиснем на сервис както в първия гейм, смятам, че може да продължим да се противопоставяме по-успешно", каза италианският селекционер на нашия тим Лоренцо Мичели в ТВ интервю след края на втория гейм.

За негово и на феновете съжаление българските националки повече така и не намериха ритъм на игра и бяха единствено свидетели на разнообразните китайски атаки, подхранени с добра защита и мощни сервиси. Ли Инин заби 18 т. (3 аса) в полето ни, капитанът Юан Синюе добави 13 т. (3 блока), а Уан Юнлу допринесе с още 10 т. (1 ас, 1 блок) за успеха.

В състава ни най-резултатна стана Радостина Маринова с 10 т. (1 блок). Мира Тодорова завърши с 9 т. (2 блока), а Борислава Съйкова - с 6 т. (2 блока).

Във временното класиране България е на 13-о място сред 16-те отбора във VNL с актив от 5 т. (1-6). Китай пък оглави таблицата със 17 т. (6-0), колкото има и Полша (6-1). До края на седмицата отборът ни има да изиграе още един мач - срещу Нидерландия в неделя (18 юни).

🔴 Volleyball Nations League LIVE on Volleyball TV: https://go.volleyball.world/TV?ytv=dWatch the women's highlights between Bulgaria and China from (matchda...

 

ГЛЕДНА ТОЧКА

Преди двубоя срещу Китай президентът на българската федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев заяви категорично, че евентуална смяна на треньорския екип начело с Лоренцо Мичели изобщо не стои на дневен ред.

"От един мач няма как да си вадим изводи (б. р. - Ганев говори след 0:3 срещу Канада вчера). Срещу Италия играха добре, предните мачове. Тежък мач срещу Китай. Срещу Канада не го изиграхме добре, можехме да победим, защото са ни пряк конкурент. Този отбор има какво да показва. Има страхотен колектив. Духът идва с победата, със старанието и резултатите. Вярвам в този отбор. Рано или късно трябваше да се стигне до подмладяването. Те са настоящето и бъдещето на волейбола. Да се държат една на друга и да си помагат", заяви шефът на БФВ пред радио "Дарик" и Dsport.bg.

По отношение на Мичели и колегите му Ганев каза:

"Треньорският щаб е мотивиран. Целта е да научат младите момичета да работят в група. Да има тази дисциплина в подготовката и сборовете. Трябва да направят заедно да си помагат и да вървят напред. Вярвам в този отбор. Исках да покажа, че федерацията им обръщаме внимание. Показахме, че те самите усещат, че имат подкрепа от УС и от всички, които ръководим волейбола. Сигурен съм, че ще ни радват. Целта е да изградим отбор за олимпийски цикъл. Целият треньорски щаб и при мъжге, и при жени, имат кредит на доверие. Всеки щаб трябва да си направи програма и да му се даде време да работи. Това е правилният начин на работа. Когато някой ръководител на волейбола започна да се бърка на треньора, няма как да стане."