Quantcast

Медия без
политическа реклама

Влизането на VAR в България ще струва 1,7 млн. евро

08 Март 2021
СПОРТАЛ
Членът на Съдийската комисия, отговарящ за въвеждането на VAR в България - Петър Петров, обяснява пред журналисти детайлите по подготовката.

Сумата, която ще бъде отделена за въвеждане на системата "Видео асистент рефер" (VAR) в България, възлиза на 1 700 000 евро. Това разкри членът на Съдийската комисия към БФС Петър Петров, който е пряко ангажиран с интегрирането на VAR в първенството ни. Сумата обаче няма да бъде утежни бюджета на футболния съюз, тъй като средствата идват от ФИФА и УЕФА по спечелен проект. В тези 1,7 млн. евро обаче не се включват и подобренията, които клубовете трябва да направят по своите стадиони.

"Инвестицията е в размер на 1 700 000 евро. От нея 200 000 евро ще бъдат платени с първата вноска, след това на разсрочено плащане по 375 000 евро на година. Гръцката футболна федерация за една година плаща 2 милиона евро. Те имат подписан договор с друга фирма и са заделили 10 милиона евро за реализирането на проекта. Нашата система е близо пет пъти по-евтина. Ще видим дали ще бъде по-ефективна", коментира Петров днес.

Той обясни, че важните решения по въвеждането на VAR се взимат от трима членове на Изпълкома - вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев, както и президентите на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, и на "Славия" - Венцеслав Стефанов.

"Трябваше да бъдат изпълнени условията на ФИФА. Не бъдат ли изпълнени изискванията на ФИФА, няма да бъде разрешено да се провеждат мачовете с VAR. ФИФА на база датите, които сме дали, без да ни уведомява пристига техният представител и вижда дали правим необходимия технологичен тест. Ще сертифицираме всички наши стадиони от XXIII до XXVI кръг. Мониторингът ще бъде през следващите четири години и половина – до лятото на 2025 година. Ние нямаме право на грешки, защото има жестоки санкции от страна на ФИФА", коментира Петров.

Сертифицирането на стадионите започва от този петък с двубоя "Лудогорец" - "Арда" и ще завърши на 21 март с "Берое" - "ЦСКА-София". Преди мачовете клубът - домакин, ще предоставя юноши, които ще бъдат инструктирани да разиграват подадени ситуации на терена, за да бъде тествана техниката.

Вече 20 наши рефери са получили сертификат за работа с VAR. Сред тях е и женска съдийска двойка, която ще бъде подготвяна за участие на световното първенство за жени в Австралия и Нова Зеландия през 2023 г.

"Главният съдия на терена си е главен съдия. Главният съдия е човекът, който решава и взима окончателното решение. Хубавото на системата е, че дава на главния съдия да отиде и да види от няколко ъгъла. Отивайки до монитора за проверка, той има право на втори шанс и може да промени своето решение, ако прецени, че трябва да го промени. Той ще вземе окончателното решение. Възможно е да не промени решението си. ВАР няма да има отношение относно накъсването на играта", коментира още Петров.

Дебютът на системата "Видео асистент-рефер" (VAR) в българското футболно първенство би трябвало да е на 24 април - когато трябва да започне втората фаза на сезон 2020/2021 в Ефбет лига. Засега всичко върви според заложените срокове, като остава да се направят няколко важни стъпки.

 

Ключови думи:

VAR, БФС, Ефбет лига, футбол

Още по темата