Медия без
политическа реклама

Остават още четири стъпки до старта на VAR в България

07 Февр. 2021
Момент от обучението на българските рефери за използване на системата VAR.
GONG.BG
Момент от обучението на българските рефери за използване на системата VAR.

Дебютът на системата "Видео асистент-рефер" (VAR) в българското футболно първенство би трябвало да е на 24 април - когато трябва да започне втората фаза на сезон 2020/2021 в Ефбет лига. Засега всичко върви според заложените срокове, като остава да се направят няколко важни стъпки.

Първата е подписването на договора с компанията Hawk-Еye Innovations, която бе одобрена от Изпълкома на БФС още на 17 септември 2020 г. Проектът на споразумението вече бе одобрен на първото заседание на Изпълкома за тази година - на 14 януари. В него няма изненади - VAR ще се внедри за 15-те шампионатни мача от първата шестица. Има обаче ново предложение, според което трябва да бъдат добавени още три срещи - двата плейофа в елита (за Лига Европа и за място в Първа лига през сезон 2021/2022), както и финалът за Купата на България на 15 май.

Втората (и сякаш най-лесна) е промяна в Дисциплинарния правилник. В него трябва да се добавят текстове, свързани с отговорностите на клубовете домакини относно VAR буса и неговата охрана. Това трябва да се гласува формално на следващия Изпълком, който ще е по-късно този месец.

Третата фаза, която е и най-продължителна, е свързана с обучението на реферите. През ноември те преминаха през теоретично и практическо обучение. За целта бяха отигравани различни ситуации с участието на юношески отбори на базата на БФС в Бояна.

За втората половина на февруари е предвидено съдиите ни да ръководят цели срещи, в които ще се използва VAR. За целта ще бъде организиран турнир отново с участието на юношески състави. От представянето на реферите в него ще зависи и издаването на сертификати за ръководене на мачове, в които се използва VAR.

Последният етап е свързан с клубовете и подобренията, които трябва да направят по стадионите си. Те са минимални - осигуряване на място за VAR буса, окабеляване, подходящо разположение на платформите за камери, за да засичат по-добре засадите, и т. н. През втората половина на март представители на ФИФА ще извършат инспекция, за да могат да бъдат лицензирани за VAR шестте стадиона, на които ще се играят мачовете от Топ 6. Както вече бе обявено, за начало ще оперират общо четири VAR буса - два в София (единият от тях ще отговаря и за Северозападна България при нужда), един за останалата част от Северна България и един за Южна България.

Въвеждането на системата "Видео асистент-рефер" (VAR) засега коства минимални разходи на футболните клубове в България.

Още по темата