Медия без
политическа реклама

Везенков: НБА по телевизията е едно, а на живо е лудост

Първият ми сезон беше странен, но без съмнение беше правилно решение, сподели баскетболистът

23 Апр. 2024
Александър Везенков говори слуша въпросите на медиите в Сакраменто.
x.com
Александър Везенков говори слуша въпросите на медиите в Сакраменто.

Александър Везенков даде обширна пресконференция в Сакраменто след края на дебютния си сезон в НБА. Българският баскетболист на "Сакраменто Кингс" говори за трудностите, с които е трябвало да се бори след трансфера си от "Олимпиакос" миналото лято, когато беше избран за най-полезен играч (MVP) в Евролигата.

"Мога да кажа, че беше странен сезон. С върхове и падения. За мен това беше начало на нов живот и допир с напълно различен стил на игра, а освен това получих две контузии. Опитах да се адаптирам възможно най-бързо. За съжаление завършихме сезона твърде рано. Всички искахме да продължим и да стигнем по-напред в плейофите. Целта ми беше с всеки ден да ставам по-добър, но контузиите спряха прогреса ми. Имаше и ситуации, които бяха трудни и различни за мен", заяви 28-годишното крило.

Той подчерта, че първенството на САЩ и Канада е на несравнимо по-високо ниво от всяка друга баскетболна лига по света по една проста причина:

"НБА се различава с качеството на талантливите играчи. Това е направо лудост. Едно е да го гледаш по телевизията, но в действителност е много различно - темпото на игра, бързината на преливане. Аз лично имам нужда от подобряване във всеки аспект. Единственото, което е хубаво, че ще имаме дълга почивка до другия сезон. Това позволява на всички да работят и да станат по-добри."

Българският национал сподели, че му предстои прибиране в родината.

"Все още нямам планове за паузата между сезоните. Тук наистина се чувствам у дома, но първо ще се прибера и след това ще видим. Винаги по време на паузата тренирам. В Европа нямаме толкова много време, тъй като сезоните завършват в средата на юни. Сега имам достатъчно време. Това е голямата разлика. Имам пет-шест месеца до следващия сезон и ще ги използвам, за да подобря генерално представянето си", посочи Саша.

Спортист №1 на България за 2022 и 2023 г. добави, че не съжалява за избора си да премине в състава на "кралете".

"Няма съмнение, че взех правилното решение да играя в НБА. Със сигурност съм се съмнявал в други неща, но в нито един момент не съм мислил, че изборът ми е грешен. Това е голяма възможност, която не можеш да отхвърлиш. Това е НБА! Това, което искам да получавам като време за игра, и това, което ми се дава, са различни неща. Ако ме питате за ролята, която имах през сезона - много ми беше трудно. Един мач играеш добре, друг не. Разполагаш с десет минути или пет, а може и по-малко, а трябва да покажеш най-доброто, на което си способен. Аз съм позитивен човек и гледам да съм такъв през цялото време, за да помагам на моите съотборници. Мисля, че през този сезон изпълних на 100% това, което се искаше от мен", каза Везенков.

В заключение българинът призна:

"Все още е трудно да премина от най-полезен играч в Европа до нивото на НБА. Всеки обича да е в центъра на вниманието, да е най-добрият, да демонстрира качествата си и да играе повече. Въпреки че нивото е различно, човек се чувства така във всяко поприще. Знаех къде идвам и какво се случва. Понякога се чувствах, че мога да играя по-добре, друг път - че трябва да играя повече. Аз обаче първо гледам собствените си грешки. Дори и баскетболистите, които играят по 35 минути, ще кажат, че искат да играят повече. Още веднъж ще кажа - беше трудна година."

Ключови думи:

НБА, Александър Везенков