Quantcast

Медия без
политическа реклама

Весела Лечева окончателно върна лиценза на автомобилната федерация

С това се слага край на хаоса в моторния спорт у нас, произведен от бившия министър Радостин Василев

БГНЕС
Весела Лечева за пореден път отменя заповеди на своя предшественик Радостин Василев

Единствената организация, която може да администрира автомобилния спорт у нас, е Автомобилна федерация на България (АФБ). Това стана факт, след като служебният спортен министър Весела Лечева отмени заповедта на своя предшественик Радостин Василев за издаване на лиценз на Българска федерация за автомобилен спорт (БФАС). Промяната е вече нанесена в регистрите на министерството на младежта и спорта (ММС).

С това се слага край на лицензионните каши в автомобилизма, които забърка Василев, докато оглавяваше ММС. А той ги забърка с демонстрираните от него и при предишни случай помпозност и безпардонност, без да се съобразява с обективните обстоятелства или с каквото и да е странично мнение.

Намесата на бившия член на ИТН в автомобилния спорт започна още на втория месец от встъпването му в длъжност като министър - през януари. На 26 февруари 42 автомобилни клуба, събрали се в Стара Загора, за да обсъдят ситуацията, му написаха отворено писмо. В него те го обвиниха, че разговаря зад гърба им с БФАС за връщане на нейния лиценз. А също, че е назначил проверка на АФБ в края на януари, документи за която федерацията така и не е получила.

Клубовете също така изказаха и подозрения, че Василев прави политическа разправа с федерацията в угода на бившия автомобилен ас Димитър Илиев (тогава спортен съветник на премиера Кирил Петков), чийто баща Владимир Илиев бе шеф на БФАС, когато през 2019-а лицензът ѝ бе отнет (от 2021-ва на този пост вече Румен Дунев).

В отговор Василев високопарно заяви през март, че няма да отговаря на въпросите на клубовете и обвини президента на АФБ Камен Михайлов в некоректност, като заяви, че снема от него всякакво доверие и ММС няма да работи с него. Ден след това изявление президентът на АФБ обяви, че се оттегля от поста, за да има шанс за постигане на разбирателство в автомобилния спорт.

Това обаче не попречи на Василев през май да издаде заповед за отнемане на лиценза на АФБ. При това без да вземе под внимание един основен факт: Съюзът на българските автомобилисти (СБА), като единствен притежател на правата на FIA в България за организиране на автомобилни състезания, е предоставил това право на АФБ. А и СБА отне това право на БФАС през 2019-а и точно това стана повод за отнемането на нейния лиценз.

Независимо от тези факти, буквално дни преди да напусне кабинета на III етаж в Спортната палата (на 13 юли), Радостин Василев издаде безсрочен лиценз на БФАС, която няма право да организира състезания и не е призната от FIA.

През август Върховният административен съд отмени заповедта на бившия министър за отнемане на лиценза на АФБ, а след това и замрази издаването на лиценз на БФАС.

Същевременно СБА изпрати писмо до FIA за уточняване на казуса с правата за организиране на състезания в България. Отговорът на президента Мохамед бин Сулаем до председателя на СБА Емил Панчев от 7 октомври е категоричен:

"БФАС подаде молба за асоциирано членство към FIA [...] Въпреки това до БФАС не е изпращано потвърждение от FIA, тъй като федерацията (FIA) вече се представлява в страната от СБА в ролята му на притежател на спортните права. Следователно молбата на БФАС не подлежи на разглеждане от компетентните органи на FIA."

Взимайки предвид това уточняващо писмо, в понеделник Весела Лечева е отнела окончателно лиценза на БФАС и е върнала този на АФБ, с което се слага край на продължилия пет месеца хаос в моторния спорт у нас. Междувременно АФБ свика извънредно общо изборно събрание на 26 ноември, на което ще бъдат гласувани и промени в устава. 

 

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА:

Камен Михайлов подаде оставка като президент на Автомобилната федерация на България (АФБ) заради кризата в този спорт през последните месеци, наложената забрана за старт на новия сезон и заради вчерашната позиция на спортния министър Радостин Василев, защитаваща
Спортният министър Радостин Василев спази публичната си закана от вчера и днес отне лиценза за спортна дейност на Автомобилна федерация на България (АФБ).   Той направи това със своя Заповед № РД-09-393/18. г. издадена на основание чл. ал. т. предл.
Спортният министър в оставка Радостин Василев последователно и методично докара казуса около проблемите в автомобилния спорт на България до връщане на власт на старата федерация. Според съобщение от ММС, днес Василев е издал заповед № РД-10-2/13. г.
Заповедта на бившия вече спортен министър Радостин Василев, с която той отне лиценза на Автомобилна федерация на България (АФБ), е спряна. За това съобщава на сайта си самата АФБ, която прилага и съдебните решения на Върховния административен съд (ВАС).

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?