Quantcast

Медия без
политическа реклама

Великолепната седморка: Рони О`Съливан х7

На 46 г. гениалният англичанин обсеби практически всички рекорди в снукъра

WORLD SNOOKER
Конфети се сипят от тавана на шефилдския театър "Круисбъл", докато Ракетата целува световната купа за седми път във величествената си кариера.

Че Рони О`Съливан е най-великият снукър играч на всички времена, феновете знаеха отдавна. След седмата световна титла изглежда и самият той го осъзна.

На 46-годишна възраст англичанинът победи своя сънародник Джъд Тръмп с 18:13 във финала на шампионата на планетата в Шефилд и изравни най-славния от всички рекорди в джентълменския спорт, притежаван почти четвърт век от Стивън Хендри. Когато през 1999 г. славният шотландец спечели своя седми трофей в театъра "Крусибъл", Рони все още нямаше нито един.

23 години по-късно Ракетата вече притежава своя собствена "великолепна седморка", след като успя да завоюва най-ценната купа повече от веднъж във всяко от първите три десетилетия на XXI век - през 2001, 2004, 2008, 2012, 2013, 2020 и 2022 г. И именно това е нещото, което отличава Гения от Чигуел от всички останали, заставали край зеленото сукно - неговото изумително спортно дълголетие на най-високото ниво.

"Това може би е най-добрият резултат, който някога съм постигал. Беше титанична битка срещу силен съперник, който е млад и гладен. Трябваше да се боря за всяка точка. Дори при 12:5 знаех, че нищо не е приключило. Доколкото съм запознат, Джъд вече е сред най-великите на всички времена. Начинът, по който той играе играта, е забележителен. Той играе толкова динамичен снукър. Той ще спечели това първенство няколко пъти и по-добре другите момчета да се залавят здраво за работа", сподели развълнуваният О`Съливан.

След първия ден от шампионския двубой във формат "18 от 35" Рони водеше със смазващ аванс от седем партии. В първата сесия от втория ден Тръмп сви дефицита си до само три фрейма при 14:11, но във вечерната отново допусна тактически грешки и изгледа от стола си шампионския брейк на световния №1.

След последния си удар в мача Ракетата прояви невиждана емоционалност, очевидно добре прикривана през годините зад различни форми на чудатия му характер. Роналд Антонио О`Съливан първо се отпусна в дълга прегръдка на рамото на Джъд Тръмп, продължила около минута, през която двамата споделяха чувствата си на ухо, а накрая Асото в колодата беше удостоен с целувка по бузата. После 7-кратният световен шампион пое в обятията си своите деца Лили и Рони-младши, след което седна просълзен в стола си.

"В края го прегърнах силно и хлипах в ръцете му. Той ми каза някои адски мили думи. Това, което ми каза, направо ме отвя - призна Гения от Чигуел. - Джъд е страхотен приятел, но досега не осъзнавах какво мисли за мен. Той е страхотен за снукъра. По-емоционален съм през последните години. Предполагам, че това се случва, когато остаряваш. На 46 съм и играя срещу момчета, които са в ранните си 20. Те ме карат да бъда във форма и да съм здрав, за да мога да се движа в техния график. Тази вечер беше забележителен момент и е превъзходно, че можах да го споделя със семейството си."

Чисто статистически, с титлата Рони О`Съливан обсеби практически всички рекорди в снукъра. Той вече е най-възрастният световен шампион в историята, задминавайки легендата Рей Риърдън, който е на 45 при последната си титла през 1978-а. Златният чек за 500 000 паунда пък му гарантира, че остава начело в световната ранглиста и за началото на следващия сезон 2022/2023 г.

Трофеят му е общо 39-и от ранкинг системата и 21-ви в Тройната корона, като той вече има по 7 от всеки "мейджър" - световното първенство, Шампионата на Обединеното кралство и "Мастърс". И по двата показателя на второ място във вечната ранглиста е Стивън Хендри - с 36 ранкинг титли и 18 от Големия шлем, а останалите активни играчи са далеч назад.

Единственият рекорд, който Рони не успя да подобри тази година в "Крусибъл", е за най-много сенчъри брейкове на едно световно първенство - 16 (поставен от Хендри през 2002 г. и изравнен от Марк Уилямс през 2022 г.). Все пак О`Съливан постави лично върхово постижение с 15 стотачки в Шефилд и допринесе за новия абсолютен рекорд за трицфирени серии в рамките на един шампионат - общо 109. По ирония на съдбата той бе фиксиран с брейк от 109 т. на Джъд Тръмп в 30-ия фрейм от финала - последната спечелена партия от него.

"Опитах най-доброто от себе си, за да се върна в този мач, но закъснях твърде много - сподели 32-годишният англичанин. - Дадох всичко, но знаех, че ще е много трудно. Имах шансове, но не бях достатъчно стабилен сред топките. Това е невероятно постижение за Рони и за снукъра. Наистина беше просто въпрос на време той да стигне до седем. Той е толкова отдаден на играта през последните 30 години, няма да се изненадам, ако подобри рекорда. Горд съм със себе си, защото се вложих максимално. Борих се срещу най-добрия играч на всички времена и 18:13 не е чак толкова лош резултат."

 

СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО В "КРУСИБЪЛ" 2022

Финал (18 от 35, четири сесии)

№4 Джъд Тръмп (Анг) - №2 Рони О`Съливан (Анг) 13:18

 

SUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel on YouTubeWebsite: www.wst.tvTwitter: @WeAreWSTFacebook: /WorldSnooker...
Watch the post match interview of Ronnie O'Sullivan after his victory over Judd Trump at the World Snooker Championship 2022.News and coverage from the #1 sp...

 

Още по темата