Медия без
политическа реклама

Великите О`Съливан и Уайт откриха първата българска снукър академия

Ракетата и Вихрушката подариха и паметно шоу на хиляди фенове в София и Пловдив

26 Ноем. 2022
Единствен и неповторим - Рони О`Съливан показа всичко от себе си в София.
Сега
Единствен и неповторим - Рони О`Съливан показа всичко от себе си в София.

България вече има своята национална снукър академия. Първата подобна школа не само у нас, но и в региона, беше открита днес в София от двама от най-славните снукър играчи на всички времена - 7-кратния световен шампион Рони О`Съливан и 6-кратния финалист в шефилдския театър "Крусибъл" Джими Уайт.

В присъствието на президента на българската федерация по снукър Олег Велинов живите легенди символично прерязаха лентата на залата, намираща се във ВИП салона на сектор В на Националния стадион "Васил Левски". На събитието присъстваха също зам. министърът на младежта и спорта Петър Георгиев и председателят на европейската билярд и снукър асоциация (EBSA) - французинът Максим Касис.

"Мястото е възхитително. В Китай има много такива съоръжения, но във Великобритания има само две-три", посочи 60-годишният Уайт.

"Тези академии имат огромно значение за изграждането на играчите от най-ранния етап на развитието им. На такива места те имат възможност да се съревновават помежду си и да получават инструкции от професионални треньори", добави 46-годишният О`Съливан.

Сред наставниците, които ще работят в българската снукър академия, се откроява най-добрият роден специалист Братислав Кръстев. Брендо, както е познат той на феновете на джентълменския спорт в България, се изявява и като ТВ коментатор и анализатор на играта.

Действащият световен шампион по снукър Рони О`Съливан отново ще гостува в България.

В петък и събота хиляди любители на снукъра станаха свидетели на два демонстративни мача между Рони и Джими. Късно снощи около 1300 зрители изгледаха на живо първата част от шоуто в столичната зала "Левски София", а тази вечер над 1000 души публика се събраха и в пловдивския спортен комплекс СИЛА.

И двете вечери шанс да застанат рамо до рамо на зеленото сукно с Ракетата и Вихрушката получиха четиримата най-добри български играчи в момента. С О`Съливан и Уайт за по един фрейм на двойки си партнираха Виктор Илиев и Георги Величков в София и Велиан Димитров и Христо Сираков в Пловдив.

Зрелището в София стигна кулминацията си с решаващ фрейм в пълния формат на мача "5 от 9", спечелен с разчистване до розова топка от Гения от Чигуел. Срещата беше реферирана от две от топсъдийките на България - първите четири фрейма от Пролетина Величкова, а остатъкът от мача от Александра Щръклин. Най-елитният български арбитър - Десислава Божилова, която миналата седмица съдийства финала на UK Championship, пропусна събитието заради положителен тест за коронавирус.

Купата на победителя Рони О`Съливан връчи служебният спортен министър Весела Лечева.

 

Последвайте ни и в google news бутон