facebook
twitter

Спорт

Търсят се съперници за волейболните национали

75
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Силвано Пранди (в средата) дава указания на волейболните национали, докато зад него минава помощникът му и бъдещ селекционер Николай Желязков (на заден план вдясно).

Мъжкият национален отбор по волейбол може да не изиграе нито един мач това лято. Всички официални турнири под егидата на световната федерация (FIVB) и европейската конфедерация (CEV) през 2020 г. са отменени заради глобалната пандемия от коронавирус. Българската федерация (БФВ) пък все още не може да намери нито един друг отбор, който да е готов да премери сили с "трикольорите" поне в контроли.

"Треньорският щаб и състезателите вече са окомплектовани и започваме да работим и да се движим по поставените задачи. Още не се знае кои отбори ще бъдат готови за контроли. В момента преговаряме и отправяме запитвания. Надяваме се да уредим поне две контроли", заяви президентът на БФВ Любомир Ганев на старта на двумесечния лагер на националите в София.

Той стартира официално с открито занимание в зала "Арена Армеец" във вторник, водено от двамата основни наставници - селекционера Силвано Пранди и настоящия му асистент и бъдещ негов наследник Николай Желязков. Помощникът, който беше диагностициран с коронавирус преди две седмици, вече е напълно здрав. Старши-треньорът пък даде отрицателен тест за COVID-19 при пристигането от родината си Италия.

"Това му позволява да започне работа с отбора. На всички правим бързи тестове. Ако от тях има положителен, тогава правим PCR тест", обообщи Ганев прилаганите противоепидемични мерки в националния отбор.

Самият Пранди даде да се разбере, че на този етап всички стари вражди в тима са изгладени и обстановката предполага спокойна работа. В състава отново е разпределителят Георги Братоев, който миналата есен отправи публични обиди по адрес на 72-годишния италианец, след като беше оставен извън състава за Евроволей `19.

"Всички хора, които са с мен в залата, искам да имаме професионални отношения. Няма нужда да са прекалено приятелски. Нито аз ще се оженя за тях, нито те за мен - посочи Пранди. - Отношенията ми с Георги Братоев са коректни. Националният отбор не е капсулована организация и ако си бил изваден, то да не може да се върнеш в нея. Тя е отворена и винаги може да се върнеш в националния отбор. Състезателите, които са най-подготвени, те трябва да са в тима."

Братоев пък неглижира миналото и отправи поглед в бъдещето. "В националния отбор на България никога не е имало лоша обстановка - увери 32-годишният плеймейкър. - За нас кой ще бъде начело на националния отбор на България не е от значение. За нас е важно да тренираме и да се представяме на най-доброто ниво. Федерацията решава за треньора, ние трябва да играем. Нашата работа сега е да тренираме. Сега начело на отбора е Силвано Пранди, после ще е Ники Желязков."

Относно новия облик на националния отбор след отказването на две ключови фигури - капитана Виктор Йосифов и либерото Теодор Салпаров, селекционерът Пранди заяви, че тепърва ще гради концепция. Най-близкото сигурно участие на представителния ни тим е в квалификациите за Евроволей `21, където България е в група с Израел и Австрия. Домакин на мачовете от 7 до 17 януари ще бъде Израел, като само крайният победител със сигурност ще се класира за финалите.

"Преди самите мачове няма да имаме никакво време за подготовка - коментира Пранди. - Не е лесно да бъдат заместени големите волейболисти. Това е една от задачите пред нас, извикали сме млади играчи. Надявам се да успеем да намерим достойни заместници на отказалите се. Започваме нов олимпийски цикъл. Ще бъде изключително важно да създадем условия за един силен отбор."

Все още няма коментари

Още

БФС реши: VAR в Ефбет лига от април
Втори играч се върна от националния тим с COVID-19

08.09.2020

Обновена

251
На късмет ли ще се надяваме в баража с Унгария?

Влез или се регистрирай за да коментираш