Медия без
политическа реклама

Тежка загуба беляза дебюта на "Хебър" в Шампионската лига

30 Ноем. 2021Обновена
CEV
Чешкият диагонал на "Ястжембски Венгиел" Ян Хадрава (№2) опитва да забие топката през двойния блок на Николай Къртев (вляво) и Якопо Масари (вдясно) пред погледа на либерото на "Хебър" Теодор Салпаров (на заден план).

Волейболният първенец на България "Хебър" (Пазарджик) претърпя тежко поражение в дебютния си мач от груповата фаза на Шампионската лига. На старта в гр. А "тигрите" бяха сразени с 3:0 (11, 16, 14) като гости на полския шампион "Ястжембски Венгиел".

В отсъствието на все още възстановяващия се от заболяване треньор Камило Плачи българският тим отново бе воден от асистента на италианеца - аржентинския специалист Мартин Коста Бланко. Избраниците му така и не можаха да влязат в ритъма на мача, наложен в изключително високо темпо от домакините още от първото разиграване.

Дирижирани от разпределителя на олимпийския шампион Франция Бенжамен Тонюти и вдъхновени от чешкия диагонал Ян Хадрава, поляците демонстрираха динамична и разнообразна игра, довела до истински разгром за нашия състав. Хадрава стана топреализатор в мача с 14 т. (3 аса, 1 блок), а украинският център Юрий Гладир добави 13 т. (4 аса, 2 блока) за успеха на "Ястжембски".

За "Хебър" най-резултатен беше канадският диагонал Брадли Гънтър с едва 7 т., Тодор Алексиев завърши с 6 т., а Якопо Масари отбеляза 5 т.

"Със сигурност всички оценяваме мястото, на което сме. Главозамайващо е, като се замислим откъде тръгнахме преди години и къде сме в момента - коментира президентът на пазарджишкия клуб Александър Иванов. - Разбира се, не е приятно да загубим по какъвто и да е начин, особено с такъв резултат. Но е хубаво малко да си сверим часовниците, да видим къде можем да поработим. В крайна сметка имаме опитни състезатели, които съм сигурен, че могат да излязат от тази ситуация. Всичко е в нашите ръце и глави да го направим."

Следващите два мача на "Хебър" в Шампионската лига ще бъдат домакинства - срещу германския "Фридрихсхафен" на 16 декември и срещу белгийския "Кнак" (Руселаре) на 12 януари.

"Хубаво е да се учим не само волейболно, но и организационно, защото има какво да научим от тук, в Полша, където е на много високо ниво - добави Иванов. - Нещата са много, които можем да допълним чисто организационно. На нас тепърва ни предстои първо домакинство и сблъсък с всички правила, които трябва да спазваме. Има какво да се научи, но не това е най-важното. Важното е в момента да си направим един чисто волейболен анализ, да видим къде какво можем да подобряваме и наистина да си изчистим главите, защото в крайна сметка това не е краят на света. Ние сме в групите на Шампионската лига и няма от какво да се срамуваме. Излизаме с гордо вдигнати глави и продължаваме напред."

За първи път от шест сезона България ще има свой представител в груповата фаза на Шампионската лига по волейбол при мъжете.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?