facebook
twitter

Спорт

Състезание от F1 в неделя може и да няма

Сингапур е обвит в смог, а организаторите не се наемат с прогнози за качеството на въздуха в деня на старта
4825
 ЕПА/БГНЕС
Горските пожари в Индонезия поставиха под въпрос провеждането на състезанието от Формула 1 в Сингапур, където се стели смог.

Неделното нощно състезание във Формула 1 е под въпрос заради смога в Сингапур. Вчера агенцията по околна среда в страната съобщи, че замърсяването на въздуха е стигнало до "нездравословни нива" за първи път от 3 години. Причината за гъстия смог са големите горски пожари в Индонезия, предизвикани от умишлено запалени земеделски земи. Властите обясниха, че този проблем се появява всяка година, но през тази нивото на замърсяване на въздуха е по-високо заради сухото време. 

Според агенцията индексът на замърсяване е стигнал до 112, а над 101 вече е нездравословно за хората да стоят продължително време на открито. Очаква се смогът да се задържи още няколко дни, като все още не е ясно как това ще се отрази на планираното състезание. Организаторите на надпреварата за Гран при на Сингапур съобщиха, че замърсяване на въздуха е присъствало в плановете им за годината. 

"Този план е съставен заедно с държавните власти и с Формула 1. В случай че мъглата предизвика проблеми с видимостта или с общественото здраве, Гран при на Сингапур ще работи заедно със съответните агенции, преди да се вземат каквито и да е решения за събитието", се казва в съобщение от организаторите. 

Пред motorsport.com говорител на състезанието съобщи, че покрай трасето ще има постове за оказване на първа помощ, а освен това ще се предлагат маски за уязвими хора сред публиката - възрастни, деца, бременни, както и хора с хронични проблеми със сърцето или белите дробове. Зрителите обаче ще трябва да си закупуват въпросните маски.

"Ситуацията се променя не само от ден на ден, но и от час на час. В момента няма как да предскажем какво ще е нивото на замърсяване по време на квалификацията или състезанието", заяви още говорителят.

Междувременно пилотът на "Ферари" Шарл Льоклер призна, че следващите състезания ще са много по-трудни за тима. 21-годишният монегаск спечели последните два старта - на "Спа" в Белгия и на "Монца" в Италия.

"Трябва да останем реалисти. Мисля, че очаквахме "Спа" и "Монца" да са много добри състезания за нашата кола, но знаем, че следващите няколко ще бъдат много по-трудни. Така че трябва да сме реалисти и няма да е лесно. Особено в Сингапур. Ще бъде хубаво да сме по-добре от очакваното, но очакваме да страдаме там", каза Льоклер.

Ключови думи:

Формула 1, Сингапур
Все още няма коментари

Още

"Мерцедес" може да напусне Формула 1 в края на сезона

20.01.2020

464
Саудитска Арабия може да приеме старт от Формула 1

14.01.2020

113
Верстапен остава в "Ред Бул" до 2023 г.

07.01.2020

164

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)