Quantcast

Медия без
политическа реклама

"София Оупън" не фигурира в новия календар на АТР

Организаторите обявиха, че преговарят за нови дати до края на 2020 г.

18 Юни 2020ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
ATP

Откритото първенство на София по тенис на този етап отпада от календара на мъжката професионална асоциация (АТР). Петото издание на българския турнир от категория "АТР 250" трябваше да се проведе от 27 септември до 4 октомври в зала "Арена Армеец", но не фигурира в публикувания график за възобновяване на сезона в професионалния тенис след пандемията от коронавирус.

От АТР разпространиха снощи плана за рестарт след принудителната пауза, започнала в началото на март. Първият турнир след 5-месечно прекъсване ще бъде от категория "АТР 500" във Вашингтон, който трябва да бъде открит на 14 август. Веднага след него ще се проведе "Мастърс" на Синсинати, чийто домакин обаче ще бъде комплексът "Флашинг Медоус" в Ню Йорк, където на 31 август ще стартира принципно третият, но реално вторият за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ.

Паралелно с US Open, който приключва на 13 септември, ще бъде дадено началото на сезона на клей в Европа с надпреварата от категория "АТР 250" в Кицбюел (Ав) от 8 септември. Следват два "Мастърс" - в Мадрид (Исп) от 13 септември и в Рим (Ит) от 20 септември, като загрявка за "Ролан Гарос". Откритото първенство на Франция в Париж ще се проведе от 27 септември до 11 октомври, като именно клей класиката от Шлема измества от календара "София Оупън".

Часове след публикуването на новия график, организаторите на надпреварата в столицата разпространиха свое собствено съобщение. В него се потвърждава вече известното, с уточнението, че комуникацията с професионалната асоциация продължава.

"Във връзка с официалното изявление от ATP относно календара след прекъсването на сезона заради пандемията от коронавирус, бихме желали да информираме феновете и всички приятели на тениса: Sofia Open няма да е през 39-ата седмица на 2020 г. (27 септември - 4 октомври), както бе планирано, преди да се наложат промени в календара заради пандемията. Ръководството на Sofia Open продължава разговорите с ATP Tour, за да се намери подходяща дата за провеждането на турнира през 2020 г.", пише в него.

Още миналия месец президентът на българската федерация по тенис (БФТ) Стефан Цветков разкри, че има други варианти за наместване на софийския турнир в календара, но всичко е въпрос на допълнителни преговори и съобразяване с множество странични фактори. От АТР уточниха, че календарът е работен и може да претърпи промени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация. Следващата актуализация на разписанието се очаква да бъде публикувана в средата на юли.

"Нашата цел беше да пренасрочим възможно най-много турнири и да спасим колкото може по-голяма част от сезона - коментира председателят на АТР Андреа Гауденци. - Усилията бяха общи и се надяваме да успеем да добавим още събития в календара, ако ситуацията позволи. Използвам случая да благодаря на всички турнирни директори, които не спират да съдействат в тези тежки времена, както и на нашите играчи, които ще се състезават при различни условия. Във всеки случай нашата първостепенна задача ще е да осигурим безопасна среда, когато надпреварата в тура бъде възобновена."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?