Quantcast
Пандемията поставя под въпрос "София Оупън" 2020 | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Пандемията поставя под въпрос "София Оупън" 2020

138
 БГНЕС архив

Българският турнир в календара на мъжката тенис асоциация (АТР) - Откритото първенство на София, може и да не се проведе през 2020 г. Това призна президентът на родната федерация (БФТ) Стефан Цветков в интервю за специализираното онлайн предаване "Точка за пробив".

През тази година "София Оупън" беше преместен от средата на зимата за началото на есента и е насрочен за седмицата от 27 септември до 4 октомври в зала "Арена Армеец". Заради пандемията от коронавирус обаче целият сезон в професионалния тенис е блокиран и не е ясно ще може ли въобще да бъде възобновен.

Ако това се случи преди края на лятото, през септември е предвидено да започне отложеният "Ролан Гарос", който оригинално трябваше да се открие тази неделя (24 май) в Париж. Организаторите от френската тенис федерация (FFT) обявиха самоволно, че местят втората за годината надпревара от Големия шлем за периода 20 септември - 4 октомври.

"Изчакваме, имаме три опции за други дати - заяви Цветков по отношение на "София Оупън". - Но изчакваме да се види какъв ще бъде календарът. Защото в момента е същинска лудница. Искат да преместят практически целия клей сезон през септември. Тоест, ние не може да проведем "София Оупън" тогава. Значи нашият турнир отива някъде назад във времето, но тогава пък изникват много други въпросителни. Тук ще може ли да са играе пред публика? Защото този турнир го правим заради публиката. Ние нямаме големи спонсори или ВИП-ложи. Ние имаме зрители. Така че това е ситуацията и ние изчакваме. На 15 юни ще обявят дали ще има US Open и тогава може да се променят много неща."

Участие в тазгодишното пето издание на турнира в София принципно е заявил Григор Димитров, шампион в "Арена Армеец" от 2017 г. Шефът на БФТ за пореден път подчерта, че федерацията няма дрязги с първата ракета на България и №19 в света въпреки слуховете за обтегнати отношения с хора от мениджърския му екип.

"Недоизказано няма. Били сме точни винаги с Григор. Има една ситуация отпреди 7-8 години, абсолютно лична. Свързана е с "Хопман къп". Може би съм реагирал неправилно, но аз мисля, че беше правилно. И оттогава няма нищо, абсолютно нищо. Какви ли не интерпретации се изказаха", коментира Цветков.

Преизбраният през януари за четвърти мандат начело на БФТ бизнесмен дори посочи Димитров като едно от подходящите лица за евентуален бъдещ ръководител на тениса у нас. Но сподели и защо според него 29-годишният хасковлия не би се нагърбил с подобно предизвикателство.

"Винаги съм казвал, че трябва да е екипна работата. Клубът, общината. Да се изградят отбори на известни момчета и момичета, които да ги представляват. Но трябва много сериозна организация - посочи Цветков. - Хубаво е, че сега постепенно започва да се случва. Ето, Валентин Димов се ангажира. Един Димитър Кузманов има страхотни качества да бъде лидер на федерацията. Той завладява хора, следват го хиляди, той си е инфлуенсър в България. Цветана Пиронкова също е, но тя по принцип е малко по-срамежлива. Григор Димитров е уникален, но той има неговата продуктова стратегия, която по своите размери просто не е подходяща за пазара тук."

Шефът на БФТ сподели още, че според него в близко бъдеще трябва да бъдат предприети кардинални промени в управлението на тениса у нас, за да може спортът да продължи развитието си. Една от идеите му е преместването на централата на федерацията извън София.

"Аз вътрешно съм убеден, че мястото, където трябва да се коват млади таланти и да се работи за развитието им, е Пловдив. В центъра на България, разполага със страшно много площадки. Има спортен кмет, има спортни хора, останали в града. Има специалисти - по обща физическа подготовка, психология, възстановяване, тенис треньори. Там да бъде базирана и федерацията, там да се готвят, да учат децата и т. н. Там има условия, по-мека е зимата, има и пространство, по-евтино е", аргументира се Цветков.

В заключение той призна, че не е сигурен дали ще изкара докрай новия си 4-годишен мандат (2020-2023).

"Да сме живи и здрави, ще видим - сподели Цветков. - Но сега чувството ми е на колебание. Много зависи. Ето, тази година я загубихме, догодина олимпиада дали ще има, дали да няма да има... Тежко ще бъде. Предизвикателството е да балансираме тази година и догодина да стартираме нормално. Така го гледам сега. А вече догодина ще се реши. Трябваше да продължа, за да не излезе като абдикация. Но сега лека-полека да влизат младите, ние ще помагаме."

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хладнокръвният убиец на тенис гиганти

26.11.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

1174
Джокович задминава Федерер по дълголетие като №1 на 8 март

24.11.2020

191 1
Руснак спечели Финалите на АТР след 11-годишна пауза

23.11.2020

415 1

Коментари

Testament
снимка на Testament

тос  сач на кадрУту ли е

 

 

 президентът на родната федерация (БФТ) Стефан Цветков ?

Влез или се регистрирай за да коментираш