Медия без
политическа реклама

Шахматистките се изкачиха на 4-то място

България се нуждае от равенство с Германия, за да продължи към 1/4-финалите на световното

08 Септ. 2023
FIDE
Виктория Радева, Гергана Пейчева, капитанът Петър Арнаудов, Антоанета Стефанова и Белослава Кръстева (от дясно на ляво) при откриването на световното първенство в Бидгошч.

Силно представяне във втория състезателен ден постави България в добра позиция за класиране на 1/4-финалите на световното отборно първенство по шахмат за жени в Бидгошч (Полша). След лошия старт в турнира (равенство и загуба в първите два кръга) тимът ни в състав Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева с капитан Петър Арнаудов извоюва първа победа и постигна второ равенство в група В.

В III кръг вчера нашите шахматистки се наложиха с 3:1 т. над отбора на Китай. Партиите си спечелиха Стефанова на първа дъска с черните срещу Сон Юсин и Радева на четвърта дъска с белите срещу Сяо Ии. Ремита пък направиха Пейчева на втора дъска с белите срещу Нин Кайю и Кръстева на трета дъска с черните срещу Гуо Ци.

След това в IV кръг българките завършиха 2:2 т. с домакина Полша. Пейчева победи на втора дъска с черните фигури Михалина Рудзинска, но на трета дъска Кръстева загуби с белите от Клаудия Кулон. На първа и четвърта дъска Стефанова и Радева сключиха примирие съответно с белите срещу Оливия Кьолбаса и с черните срещу Юлия Антолак.

Така България се изкачи на четвърто място във временното класиране с 4 т., колкото има и третият Китай. По регламент към 1/4-финалите ще продължат първите четири тима в крайното подреждане, като място в директните елиминации от нашия поток вече си гарантираха САЩ (7 т.) и Полша (5 т.).

В последния V кръг днес българският тим ще играе с Германия (2 т.), като се нуждае от равенство, за да се класира за Топ 8 на шампионата. С 2 т. в групата ни е също сборният отбор на Америка, който в заключителния си мач ще има за съперник Китай.

В първенството в Бидгошч участват общо 12 отбора, а надпреварата се провежда по правилата на рапид шахмата - с времева контрола 45 мин. плюс 10 сек. за всеки ход. В другата група А начело са Казахстан (8 т.) и Грузия (6 т.), които са сигурни четвъртфиналисти. Следват Франция (4 т.), Украйна (4 т.), Индия (2 т.) и Египет (0 т.).

Още по темата