Медия без
политическа реклама

Алтернативният отбор на България започна слабо на световното по шах

Избраните от комисията на FIDE националки стартираха с равенство и тежка загуба в Бидгошч

07 Септ. 2023
FIDE
Гросмайстор Антоанета Стефанова (вдясно) загуби и двете си партии на първа дъска в откриващия ден от световното, включително срещу 13-годишната американка Алис Лий. Снимката е от партията срещу Лисандра Ордас.

България започна разочароващо участието си на световното отборно първенство по шахмат за жени в Бидгошч (Полша). Лишен от четири от най-добрите ни състезателки, включително вицешампионката за Световната купа Нургюл Салимова, отборът ни записа равенство и загуба в първия ден на турнира.

В селектирания състав от специалната комисия на FIDE, администрираща българския шах паралелно с лицензираната "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022), влязоха Антоанета Стефанова (44 г.), Гергана Пейчева (20 г.), Белослава Кръстева (19 г.) и Виктория Радева (22 г.). Освен Салимова (20 г.) в него отказа да се включи също деветата от Евро `23 за жени Надя Тончева (17 г.), както и Габриела Антова (21 г.) и Ива Виденова-Куляшевич (35 г.), избрани оригинално в тима на БФШ 2022.

Вицешампионката в турнира за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова няма да участва с националния отбор на световното отборно първенство за жени в Бидгошч (Полша, 5-12 септември).

На старта на груповата фаза алтернативният ни отбор с капитан Петър Арнаудов завърши наравно със сборния състав на Америка - 2:2 т. Единствения успех постигна Радева, която на четвърта дъска победи с черните фигури парагвайката Дженифър Перес. На първа дъска с белите Стефанова отстъпи на кубинката Лисандра Ордас, а на втора и трета дъска Пейчева и Кръстева направиха ремита съответно с перуанката Дейси Кори и кубинката Йерисбел Миранда.

Във втория си мач българките бяха разгромени от националния отбор на САЩ с 0:4. Победите срещу нашите шахматистки извоюваха 13-годишната Алис Лий (с черните срещу Стефанова), 35-годишната Татев Абрахамян (с белите срещу Пейчева), 21-годишната Ани Уан (с черните срещу Кръстева) и 35-годишната Атуса Пуркашиян (с белите срещу Радева). Така Съединените щати оглавиха класирането в група В с максималните 4 т., колкото има и Китай. Следват домакинът Полша с 2 т., сборният отбор на Америка и България с по 1 т. и Германия без актив.

По-късно днес нашият отбор ще играе с китайките и полякините.

В група А водач е Казахстан с 4 т., пред Грузия, Индия, Украйна и Франция с по 2 т. и Египет с 0 т. Регламентът предвижда първите четири отбора от всяка от група да се класират за 1/4-финалите.

Първенството се провежда по правилата на ускорения шахмат с контрола от 45 мин. плюс 10 сек. на ход.

Още по темата