Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шахматистката Надя Тончева: Взимам си изпитите и се фокусирам за Световната купа

Целта ми е да се представя много добре, заяви 17-годишната ученичка, заела 9-о място на Евро `23

11 Апр. 2023
Илияна Димитрова
Надя Тончева с наградата си за "Пробив в световния спорт" в компанията на своя баща Васил Тончев (вляво) и личния си треньор в "Левски" Владимир Димитров (вдясно) в пресклуб "България".

Новият вундеркинд на българския шахмат - Надя Тончева, е амбицирана за силно представяне при дебюта си в турнира за Световната купа при жените. 17-годишната софиянка заслужи участие в елитната надпревара в Баку (Азербайджан, 29 юли - 22 август) с феноменалното си представяне на европейското индивидуално първенство миналия месец.

В шампионата на Стария континент в Петровац (Черна гора, 17-30 март) възпитаничката на ШК "Левски" с личен треньор гросмайстор Владимир Димитров зае 9-о място в крайното класиране, само на точка зад носителката на титлата Мери Арабидзе (Грузия). Тийнейджърката събра 7,5 т. в 11 кръга по швейцарската система след шест победи и три ремита, като покри нормата за международен майстор за мъже.

Българска шахматистка е най-силно представилата се участничка на европейското индивидуално първенство за жени сред състезателките под 18-годишна възраст.

Преди да се концентрира върху Световната купа обаче, Тончева трябва да приключи учебната година в столичното 73-то СУ "Владислав Граматик", където учи по индивидуална програма.

"След като завърша средното си образование, искам да отида да уча в Германия, така че трябва да имам отлични оценки - сподели Надя. - След като си взема 17-те изпита, ще се подготвям за Световната купа в края на юли, където искам да се представя много добре."

Шахматистката говори пред медиите днес в пресклуб "България", където беше наградена със специален приз за "Пробив в световния спорт". С нея бяха треньорът ѝ Владимир Димитров, както и нейният баща Васил Тончев, който е председател на ШК "Левски".

"Сега имаме поне седем шахматистки, които постигат отлични резултати. Четири от тях са възпитанички на гросмайстор Димитров - посочи Тончев. - Миналата година, без да имаме федерация, заехме 9-о място на олимпиадата по шахмат при жените. Надя бе шеста в ранглистата и не можа да участва, но това само я амбицира. Тя учи във Втора немска гимназия и решихме да мине на индивидуално обучение, за да има повече време да тренира шахмат. И резултатите показват, че сме взели правилно решение. Сега ѝ предстои да вземе 17 изпита, но ще се справи."

Владимир Димитров също похвали своята възпитаничка:

"В  последните години в държавните първенства в различните възрастови групи тя водеше с половин или една точка, но в последния кръг губеше. Така бе и тази година в шампионата при жените – кръг преди края Надя бе първа, но в последния кръг загуби и остана трета. Но не се предаде, амбицира се повече и за мен това е шампионският характер. На европейското първенство тя бе с по-заден номер и във всеки кръг играеше с много силна шахматистка. Но тя устоя и постигна чудесен резултат."

За първи път след 2020 г. българският шахмат излъчи своите републикански шампиони. Титлите на завършилите днес в София индивидуални първенства за мъже и за жени спечелиха двама гросмайстори - Кирил Георгиев и Виктория Радева.

Ключови думи:

шахмат, Надя Тончева

Още по темата